Tablettával a koronavírus ellen – A magyar betegeknek is elérhető az új Covid-gyógyszer

Koronavírus elleni tablettát tesztel a Pfizer. Így érhető el hazánkban az új Covid-gyógyszer.

Pfizer koronavírus elleni tabletta

A Pfizer megkezdte annak a szájon át szedhető gyógyszer késői stádiumú klinikai vizsgálatát, amely megelőzheti a koronavírus tüneteinek kialakulását – adta hírül a hirado.hu. A tesztelés alatt a Pfizer gyógyszerének hatását legfeljebb 2660 egészséges, 18 éves vagy annál idősebb felnőtt résztvevőn vizsgálják, akik egy háztartásban élnek egy olyan személlyel, aki igazoltan koronavírus-fertőzésben szenved. Az önkénteseknek naponta kétszer kell bevenniük a nekik adott pirulákat öt vagy tíz napon keresztül. A randomizált vizsgálatban a résztvevők egy része a gyógyszert, mások pedig a placebót kapnak, de még a kutatók sem fogják tudni, hogy az önkéntesek milyen pirulát vettek be. A tudósok azt fogják értékelni, hogy a gyógyszer hatásos-e a koronavírus-fertőzés és annak tüneteinek megelőzésében a fertőzésnek való kitettséget követő 14 napig.

A korábbi laboratóriumi vizsgálatok során a tabletta – amelynek neve még nincs, egyelőre PF-07321332 kóddal jelölik – erős aktivitást mutatott a fertőzés ellen. A proteázgátlók gyógyszercsoportjába tartozó szer hatása egy olyan enzim gátlásán alapul, amelyet a koronavírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról az emberi sejtekben.

Mivel a koronavírus továbbra is terjed a világon, úgy gondoljuk, hogy a vírus elleni küzdelemhez a vakcinák mellett további hatékony kezelésekre lesz szükség a vírussal megfertőződött vagy annak kitett emberek számára” – írta Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója a közleményben.

Ha sikerrel jár, ez a terápia segíthet a vírus korai megfékezésében, még azelőtt, hogy esélye lenne a másolatok készítésére, ezzel pedig potenciálisan megelőzheti a tüneteket okozó betegséget azoknál, akik ki voltak téve a fertőzésnek, és meggátolhatja a fertőzés kialakulását másoknál.

Hogyan juthatsz hozzá a kísérleti gyógyszerhez itthon? A válaszért lapozz a következő oldalra!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2