Egészség

Mikor kaphatjuk vissza a régi életünket? Így alakul a világjárvány a következő években

Számos egyértelmű jelből arra következtethetünk, hogy a koronavírus-járvány visszaszorulóban van, maga a fertőzés pedig hamarosan az influenzavírushoz hasonló kórrá szelídülhet. Ez azonban tényleg azt jelenti, hogy többé nem kell komolyan aggódnunk a Covid-19 miatt? Milyen új fordulatot hozhatnak még az előttünk álló évek?

Meddig lesz még velünk a koronavírus?

A koronavírus okozta fertőzések túlnyomó többségéért napjainkban már a korábbi mutációknál enyhébb tüneteket okozó omikron variáns a felelős. Számos szakember úgy véli, hogy e vírusváltozat dominanciája elhozhatja a pandémia alkonyát, s a betegség az idő előrehaladtával egy, az influenzához hasonló szezonális betegséggé szelídülhet, mellyel ugyan minden évben meg kell majd küzdenie az egészségügyi ellátórendszernek, de a jövőben korántsem okoz majd olyan mértékű krízist a világban, miként tette azt az elmúlt két évben. Mindez ígéretesen hangzik, s felettébb megnyugtató - már csak azért is, mert az emberek többsége mára teljességgel belefáradt a pandémiás időszak nehézségeibe-gyötrelmeibe -, de mégis: mit tartogathatnak még az előttünk álló esztendők? A koronavírus-járvány végleg lecseng, s a betegség tényleg az influenzához válik hasonlatossá? Vagy számíthatunk még hirtelen fellángoló, intenzív járványhullámokra?

A brit kormányt tanácsokkal ellátó járványkutató- és modellező csoport közelmúltbéli közleménye szerint korai lenne még örülni: a kutatók úgy vélik, a jövőben is előfordulhatnak még nagyobb, súlyosabb járványhullámok, melyek akár újabb korlátozó intézkedések bevezetését is eredményezhetik.

Fotó: 123rf

Lapozz a további részletekért!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Élesztő a toalettben? Bár elsőre furcsának tűnhet, mindenképp érdemes kipróbálnod ezt a háziasszonyok által gyakran alkalmazott trükköt, ugyanis olyat tapasztalsz majd, amitől garantáltan lemész...
Sztárok
A tavasz közeledtével sokan döntenek úgy, hogy felfrissítik a gardróbjukat, esetleg megváltoztatnak valamit a küllemükön – így tett most Letícia királyné is, aki a minap vadonatúj frizurával jelent...
Lifestyle
Gyakran találkozhatunk különféle konyhai praktikákkal a közösségi média platformokon, ezek közül néhány pedig különösen hasznos és életmentő.