Jó hír érkezett a Szputnyikról: ez az első koronavírus elleni vakcina, ami hatékony ennél a csoportnál

Friss kutatási eredmények alapján a Szputnyik V vakcina hatékonyságot mutat a HIV-fertőzöttek szervezetében.

Az első igazoltan hatékony ilyen oltóanyag

Nagyfokú, 79 százalékos hatékonyságot mutat a koronavírus elleni Szputnyik V vakcina a HIV-fertőzöttek szervezetében – ismertette a kutatási eredményeket hétfőn az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az orosz oltóanyagok terjesztését finanszírozó RFPI felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) és az AIDS elleni küzdelem és megelőzés moszkvai központja által végzett kísérletek, és a The Lancet című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Szputnyik V a világon az első olyan koronavírus elleni vakcina, amely igazoltan hatékony az antiretrovirális gyógyszerekkel kezelt HIV-fertőzöttek szervezetében. A HIV-vírus okozza az AIDS betegséget.

A tanulmányt több mint 24 ezer, antiretrovirális kezelésben részesülő HIV-fertőzött részvételével végzett kísérletek után publikálták. A Szputnyik V e páciensek csoportjában több mint 90 százalékos hatékonysággal vette elejét a HIV-fertőzöttek kórházi kezelésének, és 97 százalékot is meghaladó hatékonysággal akadályozta meg a koronavírus-fertőzés súlyos, illetve közepes nehézségű tüneteinek kialakulását az immunhiány-vírussal (HIV-vírussal) fertőzötteknél.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábbi adatai szerint a koronavírus-fertőzés miatt kórházi kezelésre szoruló HIV-betegek esetében a halálozási arány meghaladta a 23 százalékot.

Gregory Poland vakcinaszakértő saját magán tapasztalta a szokatlan jelenséget, miután hozzájutott a koronavírus elleni oltás második dózisához.

Fotó és leadfotó: 123rf​​​​​​

Oldalak