Felfedezték a koronavírus legújabb variánsát - ezért ad okot aggodalomra

A variánst a Dél-afrikai Köztársaságban detektálták, és az ország legnagyobb sűrűségű tartományában máris a fertőzések 90 százalékáért felel.

Könnyebben kikerülheti az immunválaszt

A Dél-afrikai Köztársaságban megtalálták a koronavírus egy új, mindezidáig nem azonosított variánsát, amely a B.1.1.529 nevet kapta - számoltak be a helyi hatóságok csütörtökön.

Tulio de Oliveira virológus online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az új variáns aggodalomra ad okot, ugyanis több mint harminc mutációval rendelkezik, amelyek szokatlan mintázatba rendeződtek. Ennek következtében a most felfedezett vírusváltozat könnyebben kikerülheti a szervezet immunválaszát, valamint gyorsabban terjed a fertőzés.

Vizsgálatok szerint a B.1.1.529 gyorsan terjed a legnagyobb népsűrűségű Gauteng tartományban: a tudósok szerint az új fertőzések akár 90 százalékát okozhatja ez a variáns.

Joe Phaahla, a Dél-afrikai Köztársaság egészségügyi minisztere szerint ez a variáns állhat annak hátterében, hogy az elmúlt hetekben ugrásszerűen nőtt a fertőzöttek száma az országban.

A szakértők egyelőre nem tudják, mennyire hatékonyak a jelenlegi vakcinák az új variáns ellen.

A Dél-afrikai Köztársaság kérvényezte, hogy az Egészségügyi Világszervezet vírusfejlődéssel foglalkozó munkacsoportja hívjon össze rendkívüli ülést péntekre az új variáns megjelenése miatt. A B.1.1.529 eddig a Dél-afrikai Köztársaságban, Botswanában és Hongkongban okozott regisztrált fertőzéseket.

Afrikában a Dél-afrikai Köztársaságot érinti a legérzékenyebben a világjárvány. Az országban 2,9 millió fertőzöttről és 89 600 halálos áldozatról tudni.

(MTI)

Fotó: 123rf

Új javaslatot terjesztett elő Brüsszelben az Európai Bizottság, melyben szigorítanának a jelenleg érvényben lévő utazási szabályokon. Mindez főként az oltatlanok számára okozhat kellemetlenséget.

Leadfotó: 123rf

Oldalak