Egészség

Kásler Miklós elárulta, kinek ajánlott a negyedik oltás felvétele

Itt az ideje a negyedik oltásnak az emberi erőforrások minisztere szerint. Kásler Miklós azt is elmondta, elsősorban kiknek ajánlja az újabb emlékeztető oltás felvételét.

Ki vegye fel a negyedik oltást?

Vasárnapi adatok szerint Magyarországon eddig legalább harminc ember – köztük egy 102 éves férfi – megkapta a koronavírus elleni oltóanyag negyedik adagját azok után, hogy pénteken a kormány döntött az újabb emlékeztető dózisok felvételéről. Az MTI arról adott hírt, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) kérte az oltási programban résztvevő fekvőbeteg-ellátó intézményeket, hogy január 15-től biztosítsák a kórházi oltóhelyeken a negyedik oltás felvételének lehetőségét, amennyiben a harmadik oltástól számítva legalább négy hónap eltelt és a páciens háziorvosa vagy az oltóorvos azt indokoltnak tartja.

Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere saját tárcájának Facebook-oldalán szombaton közzétett interjújában beszélt a koronavírus mutációjáról. Elmondása szerint a negyedik hullám január végére, február elejére gyakorlatilag lenullázódott volna, ha nincs az omikron. Arról is beszélt, hogy egyre több olyan szakirodalmi adat jut el hozzánk, ami arra utal, hogy az omikron klinikai lefolyása lényegesen enyhébb.

Az emlékeztető oltás fontosságával kapcsolatban kiemelte: teljesen egyértelmű, hogy az oltás utáni negyedik hónapban elindul a védettség csökkenése. A harmadik oltás után a védettség ismét 90% fölé emelkedik, tehát az első emlékeztető oltás életmentő. Mint elmondta, augusztusban nagyon sokan fel is vették a 3. oltást, de azóta is eltelt több hónap, tehát indokolt a 4. oltás. Elsősorban azoknak a hatvan év felettieknek ajánlja az újabb emlékeztető oltás felvételét, akiknek valamilyen társbetegségük van, mint például magas vérnyomás vagy cukorbetegség.

A világ számos országában egyre több esetben az omikron a felelős az új koronavírus-fertőzésekért – ezekről a tünetekről ismerheted fel, hogy ez a mutáció támadta meg tested.

Leadfotó: MTI/Illyés Tibor

Oldalak

Egészség
Sztárok
Katalin hercegné elragadó titkot árult el középső gyermekéről, Saroltáról. Mint kiderült, a hercegnőnek van egy hobbija, aminek bármikor, bármilyen körülmények között szívesen hódol.
Sztárok
Szeptember 28-án lett volna 100 éves Kabos László Jászai Mari-díjas színész, komikus, a nevettetés mestere, akit kis Kabosként zárt szívébe a közönség az elmúlt évtizedekben.
Fashion&Beauty
A haj egészsége nemcsak attól függ, hogy mit viszünk be a testünkbe, hanem attól is, hogy milyen gondoskodást nyújtunk hajszálainknak.