Mesterséges intelligencia és bioinformatika – a technológia, ami segíthet megelőzni a rettegett betegségeket

Mindenki rendelkezik bizonyos betegségekre vonatkozó hajlammal, amelyet a szüleitől örököl, de a környezeti és életmódi hatások alapvetően befolyásolhatják a génjeinkben történő változásokat és így a különböző betegségek kialakulását, illetve az adott betegségre való hajlam érvényesülését. Miért fontos az egyedi rizikóelemzés a betegségek megelőzésében és diagnosztikájában?

Az egyik leggyakoribb: a daganatos betegségek

A daganatos betegségek szinte mindegyikében található genetikai károsodás. Az újabb kutatásokból az is kiderült, hogy ezeknek a genetikai károsodásoknak az érvényre jutásában a környezeti hatásoknak alapvető szerepe van, illetve, hogy a számos daganat kifejlődésében az egyes öröklött és szerzett károsodások különböző algoritmusai figyelhetőek meg. Emiatt a különböző betegségek, és így a daganat képződés kialakulásának a megelőzése, prevenciója kapcsán is fontos az egyéni rizikófaktorok felmérése- és elemzése mellett a páciens életmódjának minél részletesebb megismerése.

doktor, orvos, sztetoszkóp, vizsgálat

Már az életmódváltás is sokat segíthet a megelőzésben

Az életmódváltás hatása

Az egyik tanulmányban 65 838 nő életmódjának hatását elemezték. A vizsgálatban a 12,6 éves átlagos után követési időszak alatt:

  • 17%-kal csökkent a daganatos betegségek kialakulása
  • 20%-kal csökkent a daganatos halálozás
  • 27%-kal csökkent a bármely okból bekövetkező halálozás azon nők körében, akik követték az Amerikai Ráktársaság daganat prevenciós irányelveit.

Az egészséges életmód betartásának fontos szerepe van mind a betegségek megelőzésében, mind pedig a halálozás csökkentésében. A Rákkutatási Világalap és az Amerikai Rákkutató Intézet által a daganatos megbetegedések megelőzése kapcsán kidolgozott irányelvek hatását több tanulmányban is vizsgálták, amelyek alapján egyértelművé vált, hogy a javasolt életmód csökkenti a daganatos betegségek kialakulását, és nemcsak a daganatos eredetű, hanem az egyéb okból (pl. szív-érrendszeri betegségek) bekövetkező halálozást is.

Mi a jelentősége a bioinformatikának és a mesterséges intelligenciának?

A különböző okos eszközökkel és a digitalizált orvosi műszerekkel, újabb technológiákkal ma már annyi adatot lehet kinyerni és tárolni az emberi szervezet működésével, elváltozásaival kapcsolatban, amelyet az emberi agy önmagában képtelen feldolgozni. Ez alapján kiemelten fontos, hogy igénybe lehessen venni olyan bioinformatikai megoldásokat, valamint olyan önmagát folyamatosan fejlesztő, mélyebb elemzéseket és a folyamatos tanulás elvét is alkalmazó módszereket, amelyek segítenek megérteni, elemezni az összefüggéseket és így sokkal hatékonyabb diagnosztikát, gyógyítást illetve betegség megelőzést tesznek lehetővé.

sztetoszkóp, toll, lelet, kórkép, dokumentum

A mesterséges intelligencia és a különböző bioinformatikai megoldások nem helyettesítik az orvost, hanem különleges képességekkel segíti a szakemberek munkáját és a precízebb diagnózis felállítását.

Így működik

A CMC Déli Klinikán a szakorvosi illetve a diagnosztikus vizsgálatok előtt specializált bioinformatikai rendszer segítségével részletesen feltérképezik az egyéni és a családi kórtörténetet, a páciens életvitelét, életmódját, stressz kezelési és alvási szokásait annak érdekében hogy a szakértők minél teljesebb mértékben megismerhessék azokat az egyedi rizikófaktorokat, amelyek hozzájárulhatnak a betegségek kialakulásához, hogy még időben be lehessen avatkozni és meg lehessen előzni a bajt.

cmc déli klinika, váróterem, vizsgálatok

Ezek alapján elkészítenek egy egyedi, integrált rizikóelemzést és elvégeznek egy személyre szabott szűrővizsgálati protokollt, amelynek a végén a páciens kézhez kap egy egészségtervet szakértői javaslatokkal, amely a továbbiakban az orvostudomány jelenlegi evidenciái alapján iránymutatást biztosít az egészség megőrzés és a különböző betegségek kialakulási kockázatának a csökkentése kapcsán.

Lead fotó, fotók: Pexels /Karolina Grabowska, Pixabay/, CMC Déli Klinika

Oldalak