Egészség

Új vírust fedeztek fel Kínában: állatról emberre terjed, és a Covidhoz hasonló tüneteket okoz

2018-ban egyszer már detektálták a vírust, de hivatalosan csak a múlt héten azonosították a szakemberek. A fertőzöttek száma már most meghaladja a 30-at.

Ez az állatfaj lehet a természetes hordozója

Új vírust fedeztek fel a szakértők Kínában: a kórokozó jelenlétét ugyan egyszer (egész pontosan négy évvel ezelőtt) már sikerült kimutatniuk, hivatalosan csak a múlt héten azonosították - számolt be róla a The Guardian. A lap értesülései szerint a kínai szakemberek már el is nevezték a vírust: a kórokozónak, mely a henipavírusok közé tartozik, a Langja nevet adták. A fertőzést 2018 végén észlelték először Shandong és Henan északkeleti tartományokban, a kutatók azonban csak most jöttek rá, hogy a vírus valószínűleg állatokról terjedhetett át az emberekre. Azt egyelőre még nem tudják megmondani, hogy a betegség az emberek között is terjedhet-e. Annyi viszont bizonyos, hogy cickányokban már kimutatták a vírus RNS-ét, ebből pedig a tudósok arra következtetnek, hogy az állatok akár a kórokozó természetes hordozói is lehetnek. A szakértők emellett a házikecskék 2, illetve a kutyák 5 százalékánál is kimutatták a vírus jelenlétét.

Az embereknél a vírus fáradékonyságot, étvágytalanságot, izomfájdalmat és köhögést okozott, a legjellemzőbb tünet pedig a láz volt. Jól látható tehát, hogy az újonnan felfedezett betegség szimptómái szinte kísértetiesen hasonlítanak azokhoz, amiket a koronavírus szokott produkálni. A fertőzöttek száma jeleneg 35.

Fotó: 123rf

Lapozz, a cikk nem ért véget!

Oldalak

Egészség