A magyar virológus szerint ideje hozzászoknunk a maszkhasználathoz

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa szerint a következő szezonokban a légúti vírusok és fertőzések visszatérése várható, így különösen fontos lesz, sőt talán új normaként is értelmezhető lesz a beltéri maszkhasználat.

Covid megy, nátha visszajön?

A Pécsi Tudományegyetem virológusa újabb bejegyzést tett közzé a közösségi oldalán, melyben arról ír, hogy a közösségi korlátozások hirtelen kivezetésével újra egyre nagyobb teret nyernek a járvány közben háttérbe szorult légúti fertőzések. Emiatt sokakkal fordulhat elő mostanság, hogy ugyan koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteket tapasztal magán, mégis negatív gyorsteszttel és PCR teszttel végzi. Kemenesi Gábor rámutat, hogy a koronavírus-járvány előtti időkben a populációs immunitást a gyakori "náthavírusok" ellen a "megfázásos" szezonok fenntartották, ugyanakkor a pandémia alatt az egyébként rendkívül sokszínű és diverz "náthavírusok", illetve influenzavírusok visszaszorultak.

Egyelőre nem tudni, miként és milyen hatással térnek vissza a megszokott, szezonális, hullámszerű terjedési mintázatukhoz ezek a vírusok. Mindegyik vírust vagy víruscsoportot külön érdemes kezelni, annyi azonban biztos, hogy több szezonnyi természetes immunizáció kihagyása után, várhatóan komolyabb megfázásokra lehet készülni. A szakértő két példát is említ.

Lapozza a folytatásért!

Fotó: 123rf

Oldalak

  • 1
  • 2