A kék szeműek a legkülönlegesebbek a világon? Egy dolog mindenképpen közös bennük

Emlékeztek arra a dalra, amit a P.S. I Love You (Utóirat: szeretlek) című filmben Gerard Butler énekel Hilary Swanknek egy kocsmában, gitárral a kezében? Bennünk örökre megmaradt, és nemcsak azért, mert imádjuk Gerard Butlert, hanem azért, mert egy rendkívül jól eltalált szám. Arról szól, hogy egy férfi menthetetlenül beleszeret egy ír lányba - és miért? Mert a lánynak fekete haja és kék szeme van. Igen, a kék szem. Beszéljünk róla egy kicsit!

Mutáns kékek

A szem az egyik legkifejezőbb emberi szerv, nem véletlen, hogy a lélek tükreként hivatkoznak rá. A legszebbnek általában a kéket tartják, hiszen titokzatos, rejtélyes, igéző és valljuk be, egy kicsit félelmetes is. Kék szeme csak azoknak lehet, akiknek két darab kék kromoszómájuk van; ha az egyik barna, akkor már elnyomhatja a kéket, mert a barna a domináns kromoszóma.

Egy 2008-as kutatás szerint, amit a Koppenhágai Egyetemen végeztek, a kék szem egy genetikai mutáció eredménye, ami 6-10 ezer évvel ezelőtt ment végbe. A szakemberek 800 embert vizsgáltak meg, és azt találták, hogy 99,5%-uknak a génjeiben ugyanaz a mutáció van jelen, ami hatással van a szemszínükre. Egyszerűbben fogalmazva: ahogy a rokonoknak, úgy a kék szeműeknek is közös DNS-ük van, vagyis a mutációért mindössze egyetlen ember felelős. Elmagyarázzuk.

A kék szemet okozó gént hordozó első embernek még barna szeme volt. Az Index azt írja, a gént azonban továbbadta, az elterjedt, és generációk múltán, amikor először született közös gyermeke egy olyan párnak, akik mindketten az ős-mutánstól származnak, megszületett az első kék szemű csecsemő. Mivel ő csak vérrokonok közötti kapcsolatból születhetett (ha mégoly távoli rokonokéból is), és a ma élő kék szeműek mind az ő leszármazottai, valójában minden kék szemű vérfertőzés gyümölcse.

A kék szemet hordozó gén neve OCA2; a kutatók azt találták, hogy a génhez hozzá tartozó DNS-szekvenciák pontosan ugyanolyanok voltak minden egyes tesztalanyban, ami azt mutatja, hogy a mutáció nem történt elég régen ahhoz, hogy azóta más-más változásokat figyelhessünk meg a kék szeműek génjeiben.

A cikk folytatódik a második oldalon!

Fotó: prepareforchange.net

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!