Az inzulin szerepe - Te tudod, mire való?

Szakértőnk, Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmód tanácsadó elárulja, pontosan mi a szerepe az inzulinnak és társainak.

Inzulin és társai

Megjelent Czanik Balázs első könyve!

Szeretnél egészségesen étkezni és rendszeresen sportolni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Czanik Balázs első könyve, a B-fit - Minden, ami mozgás hasznos tanácsokkal, gyakorlatokkal segít elérni a céljaidat. Részletekért kattints ide!

Hasnyálmirigy termeli a glukagont, az inzulint és a szomatosztatint. Az inzulin csökkenti a vércukorszintet, a glukagon csekély mértékben növeli. A szomatosztatin gátolja előbbiek termelődését.

Az inzulin szerepe a vércukorszint egyensúlyának megtartásában azért meghatározó, mert az összes többi hormon növeli a vércukorszintet. A vér magas inzulinszintje alacsony vércukorszintet, bizonyos mérték alatt eszméletvesztést eredményez.

Az inzulin a vércukorszint csökkentése érdekében többféle módon képes hatni. Fokozza a szervezet cukorfelhasználását, azaz a sejtek cukorfelvételét és égetését. Serkenti a glikogén képződését az izmokban és a zsírszövetekben. Fokozza a zsírképződést és raktározást, gátolja a máj glikogénbontását, illetve a szénhidrátképződét a fehérjékből.

Lapozz a folytatásért: nélkülük soha nem lehetne egyenes a gerinced, illetve a hormonok csodás tulajdonságai!

leasfotó: verywell.com Fotó: kidneybuzz.com

Oldalak

  • 1
  • 2