Egészség

A medencealapi izmok fontossága - Ha nem erősíted őket, sérved és széklettartási gondjaid lehetnek

Az intim egészség egyik alapvető feltétele a medencefenék megfelelő állapota. Mivel elrejtve, testünkön belül találhatóak, talán nincs is tudomásunk arról, milyen sokat számítanak egészségünk szempontjából. Szakértőnk, Kiss Olga dúla, szülésfelkészítő és lélekgyógyász elmondja, hogyan erősítheted a test tartópillérét, a medencealapot.

A medencealapi izmok

A medencealap izmai a szeméremcsont és a gerinc alsó szakasza között található, tudatosan irányítható és tornáztatható izomcsoportot ölelnek fel, melyek a gerincoszlop mellett jelentős tartó-támasztó funkciót töltenek be. Az ürítési funkciók akaratlagos szabályozásán kívül fontos szerepet játszanak az alhasi szervek alátámasztásában, a szexualitásban, valamint a várandósság, a szülés, és az azt követő regeneráció során.

Mivel elrejtve, testünkön belül találhatóak, talán nincs is tudomásunk arról, milyen sokat számítanak egészségünk szempontjából. Megfelelő edzés és életmódbeli figyelem hiányában erejüket, feszességüket elveszítve megnyúlnak, tartófunkciójukat elveszítik, vérellátottságuk csökken, és ennek következtében kialakulnak az úgynevezett szégyentünetek, a szél- és széklettartási gondok, az inkontinencia, a későbbiek folyamán pedig a sérves és süllyedéses betegségek.

Milyen tünetek jelzik, hogy meggyengült az izom?

A gyengült izomzat első tünetei közé tartoznak nőknél a hüvelyi tágasság, a hüvely szorítóerejének csökkenése, hanggal kísért levegő távozása a hüvelyből, fürdőből kiszállva víz folyása a hüvelyből, altesti nehéz érzés, vizeletcsepegés, illetve az orgazmus készség romlása; férfiaknál a nehézvizelés, gyengült vizeletsugár, altesti nehézérzet és gyakori vizelési inger mely azonban nehézségekbe ütközik, idült prosztatagyulladás, gyakori éjszakai vizelési inger és a merevedési funkciók romlása.

Az egészségünk megőrzése érdekében ezért különösen fontos ennek a területnek az edzése, karbantartása, melyhez javaslom nőknek és férfiaknak egyaránt az intim torna elsajátítását, melynek eredményességét ma már klinikai mérések is igazolják.

Milyen jótékony hatásai vannak az intim tornának? Klikk!

Fotó: wisegeek.org

Oldalak

Video Interjú Jakupcsek Gabriellával
Egészség
Sztárok
Amióta berobbant a köztudatba, Julia Robertset mindig vörös hajjal láttuk, ennek azonban most vége, a színésznő ugyanis drasztikus változtatás mellett döntött.
Lifestyle
Igazi kánikulai meleg van, de a kemény viharok sok helyen meg fogják cibálni a forróság bajszát. A gond csak, hogy jégesőre is számítani kell.
Sztárok
Metzker Viki is bekerült a nyertesek közé a Joy Social Media Award díjátadón, méghozzá a #Hallgasshazait kategóriában.