Egészség

A medencealapi izmok fontossága - Ha nem erősíted őket, sérved és széklettartási gondjaid lehetnek

Az intim egészség egyik alapvető feltétele a medencefenék megfelelő állapota. Mivel elrejtve, testünkön belül találhatóak, talán nincs is tudomásunk arról, milyen sokat számítanak egészségünk szempontjából. Szakértőnk, Kiss Olga dúla, szülésfelkészítő és lélekgyógyász elmondja, hogyan erősítheted a test tartópillérét, a medencealapot.

A medencealapi izmok

A medencealap izmai a szeméremcsont és a gerinc alsó szakasza között található, tudatosan irányítható és tornáztatható izomcsoportot ölelnek fel, melyek a gerincoszlop mellett jelentős tartó-támasztó funkciót töltenek be. Az ürítési funkciók akaratlagos szabályozásán kívül fontos szerepet játszanak az alhasi szervek alátámasztásában, a szexualitásban, valamint a várandósság, a szülés, és az azt követő regeneráció során.

Mivel elrejtve, testünkön belül találhatóak, talán nincs is tudomásunk arról, milyen sokat számítanak egészségünk szempontjából. Megfelelő edzés és életmódbeli figyelem hiányában erejüket, feszességüket elveszítve megnyúlnak, tartófunkciójukat elveszítik, vérellátottságuk csökken, és ennek következtében kialakulnak az úgynevezett szégyentünetek, a szél- és széklettartási gondok, az inkontinencia, a későbbiek folyamán pedig a sérves és süllyedéses betegségek.

Milyen tünetek jelzik, hogy meggyengült az izom?

A gyengült izomzat első tünetei közé tartoznak nőknél a hüvelyi tágasság, a hüvely szorítóerejének csökkenése, hanggal kísért levegő távozása a hüvelyből, fürdőből kiszállva víz folyása a hüvelyből, altesti nehéz érzés, vizeletcsepegés, illetve az orgazmus készség romlása; férfiaknál a nehézvizelés, gyengült vizeletsugár, altesti nehézérzet és gyakori vizelési inger mely azonban nehézségekbe ütközik, idült prosztatagyulladás, gyakori éjszakai vizelési inger és a merevedési funkciók romlása.

Az egészségünk megőrzése érdekében ezért különösen fontos ennek a területnek az edzése, karbantartása, melyhez javaslom nőknek és férfiaknak egyaránt az intim torna elsajátítását, melynek eredményességét ma már klinikai mérések is igazolják.

Milyen jótékony hatásai vannak az intim tornának? Klikk!

Fotó: wisegeek.org

Oldalak

Egészség
Sztárok
Sanna Marint általában hivatalos, elegáns és visszafogott szettekben láthatjuk csak munkájából és pozíciójából kifolyólag, most azonban fehér estélyit öltött magára, amiben úgy tündökölt, akár egy...
Utazás
Lehet, hogy korábban már találkoztál ezzel a bejegyzéssel, azonban számos platformon újra megosztották azt a két képet, ami 35 év különbséggel készült.