Az inkontinencia nem válogat! Így tehetsz a kellemetlenségek ellen

Nevetni az egyik legjobb dolog a világon, kivéve akkor, ha inkontinenciában szenvedsz. A vizelettartási nehézség és a véletlen vizelet-elcseppenés igen gyakori probléma, mely számos területen negatívan befolyásolhatja mindennapjainkat. (x)

Mi az az inkontinencia?

A húgycső körüli záróizmok megakadályozzák, hogy a hólyagból állandóan vizelet csepegjen. Azonban bizonyos okok miatt előfordulhat, hogy nem tudjuk szabályozni a vizeletürítést - ezt nevezzük inkontinenciának. A nők esetében ilyen ok lehet valamilyen anatómiai elváltozás, a hólyag- és a hüvelyfal süllyedése vagy a záróizmok elgyengülése.

A nők egyharmada szenved vizelettartási nehézségben, és bár az idősebbeknél nagyobb arányban fordul elő, tévhit, hogy csupán bizonyos kor felett jelentkezik a probléma. Minden ötödik fiatal felnőtt átélte már a nevetés, tüsszentés vagy nagyobb súly megemelése esetén felmerülő elcseppenés kellemetlenségeit.

A nők életük bizonyos pontjain nagyobb mértékben hajlamosak inkontinenciára, például terhesség alatt, szülés után és a menopauza beköszöntével, ugyanis ilyenkor meggyengülnek a medencefenéki izmok. Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő módszert a szivárgás megszüntetésére, először fel kell ismernünk, hogy az inkontinencia melyik típusa keseríti meg mindennapjainkat. A négy fő kategória a stressz inkontinencia, a sürgősségi inkontinencia, a túlfolyásos inkontinencia és funkcionális inkontinencia.

Hogyan enyhíthetünk a kellemetlenségeken?

Az egyik legelterjedtebb módszer a gyenge medencefenék okozta stressz inkontinencia megszüntetésére a Kegel torna, mellyel a medencefenék izmait lehet erősíteni. Ezek az izmok nagyon fontosak, ők támogatják ugyanis a méhet, a húgyhólyagot és a beleket is. A medencefenéki izmok olyanok, mint egy függőágy, ami mindent fent tart.

A Kegel torna egy egyszerű, összehúzás-elengedésből álló gyakorlatsor, mely nem csak az inkontinencia kezelésében tud segíteni, hanem még számos esetben az előnyödre válhat: például ha terhességre készülsz, nemrég szültél, vagy ha úgy gondolod, hogy az intim együttlétek lehetnének jobbak is. Ha többet szeretnél megtudni a Kegel-gyakorlatokról, akkor erre a linkre kattintva kaphatsz részletesebb útmutatást.

Kegel gyakorlatok egyszerűen - KegelSmart™

A Kegel gyakorlatok elvégzésében segít a KegelSmart™, a világ első intelligens Kegel eszköze. A KegelSmart™ kevesebb, mint napi 5 perc alatt biztosítja a teljes medencefenék edzést. A feladat egyszerű: az eszköz rezgésekor össze kell húzni hüvelyi izmainkat, majd a rezgés leállásakor ellazítani.

Egy ilyen gyakorló eszközzel sokkal hatékonyabban és gyorsabban érhetjük el a kívánt állapotot. Az eszköz segít azonosítani a megfelelő izmokat, ugyanis a látszat ellenére nem olyan könnyű felismerni és elkülöníteni őket. A KegelSmart™ szilikonbevonata alatt fejlett érintési érzékelők bújnak meg, amik észlelik az izmok szorító erejét. A tréner ezt az információt arra használja, hogy személyre szabott edzési programot állítson össze, beállítsa a megfelelő nehézségi szintet, illetve hogy nyomonkövesse a haladást.

A Kegel torna tehát - az inkontinencia kezelése és megelőzése mellett - könnyebbé teheti a szülést, és élvezetesebbé az intim együttléteket, így nem csupán a vizelettartási nehézségben szenvedőknek ajánlott. Mindössze napi 5 percet kell rászánnod, és rövid időn belül megtapasztalhatod a gyakorlatok jótékony hatását és visszaszerezheted az irányítást a tested felett!

A cikkhez tartozó galéria: 

Oldalak