Sokan panaszkodnak influenzaszerű tünetekre, pedig még nincs is itt a vírus

Még nem igazolták az influenzavírus jelenlétét, a NNK szerint még nincsen járvány.

Még nincsen influenzajárvány Magyarországon

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint az elmúlt héten (október 25-31.) az országban 9500 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, szemben az azt megelőző heti 12 ezer esettel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ a honlapján.

A 43. héten a betegek 19,5 százaléka 14 év alattiak, 35,7 százaléka 15-34 évesek, 31,3 százaléka a 35-59 évesek, 13,5 százaléka pedig a 60 éven felüliek korosztályába tartozott.

Az elmúlt három hétben elvégzett laboratóriumi vizsgálatok influenzavírust nem igazoltak – olvasható a közleményben.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tudatta, az elmúlt évhez hasonlóan idén is ingyen biztosítják az influenza elleni védőoltást mindenki számára. Az influenza elleni oltás felvétele azért is különösen fontos, mert a koronavírus-fertőzés magasabb kockázatot jelent, ha más betegséggel is együtt jár. Ezért a kormány mindenkit arra biztat, hogy éljen az influenza elleni ingyenes védőoltás lehetőségével, amely különösen ajánlott azok számára ajánlott, akiknél az influenzafertőzés vagy a szövődményei nagy kockázatot jelentenek.

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testület bejelentette, hogy az intézmény összes polgárától elvárja, hogy éljen a koronavírus elleni védőoltás lehetőségével.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak