Így védekezz a poratkák ellen

Nem is gondolnánk mennyi problémát és kellemetlenséget okozhatnak ezek a mikroszkopikus ízeltlábúak. Az allergián kívül a poratkák ürüléke eredményezhet álmatlanságot, fejfájást, pattanásos vagy akár ráncos bőrt is. A kiütésekről, köhögésről és a szem irritációjáról nem is beszélve. Mit tegyünk azért, hogy végleg száműzhessük őket lakásunkból?

Már régóta köztudomású, hogy a házi porban allergiát okozó lények, a poratkák találhatóak, elég riasztó számadat, hogy 1 gramm porban akár 15 ezer poratka is élhet. És bár élettartamuk nem több, mint három hónap, mégsem „fogynak el” egykönnyen: a lerakott petékből húsz nap alatt életképes, felnőtt példányok kelnek ki.


Mit tehetünk a poratkák ellen?
Egyik lehetséges megoldás, ha szakembert hívunk, aki egy speciális készülékkel száműzi otthonunkból a kis élősködőket. De mi mit tehetünk azért, hogy a legtovább megőrizzük atkamentes környezetünket?

Ágyneműk tisztítása
Fontos, hogy ne csak a huzatot, hanem magát az ágyneműt is hetente tisztítsuk, így megszabadulhatunk a poratka ürülékétől is. A még élő poratkákat pedig a legkönnyebben, ilyenkor nyáron egy kis „napoztatással” pusztíthatjuk el: tegyük ki az ágyneműket a napsütésre!

poratkaMinél kevesebb kárpit
Igyekezzünk száműzni lakásunkból a felesleges kárpitokat. A padló borítása lehetőleg csempe vagy parketta legyen, a bútorok esetében pedig célszerű bőr vagy műbőr borításút előnyben részesíteni. Figyeljünk arra is, hogy milyen anyagot választunk függönynek: könnyű, műszálas matériákkal dolgoznunk, ha el akarjuk kerülni a poratka inváziót.

Turbózzuk fel a porszívónkat
Ha a jól bevált porszívónkat egy speciális szűrővel, a HEPA szűrővel látjuk el máris sokkal hatékonyabb lesz a harcban: kiszűri a legkisebb átmérőjű szennyeződéseket és megakadályozza, hogy a levegőbe kerüljenek az allergének.

Plüssállatok tisztítása:
Ha hetente lefagyasztjuk és kimossuk plüss kedvenceinket garantáltan mentesek lesznek mindenféle allergéntől és az atkáktól is.

Atkaölő vegyszerek:
Az akaricidek elpusztítják az élő atkákat, de a már jelen lévő allergén anyagoktól nem mentesítenek. Ráadásul hatásuk csupán átmeneti, rendszeresen ismételni kell a velük való takarítást, ami igen költséges.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!