Egészség

Gyógyíthatatlan betegség terjed hazánkban, rengeteg gyermek is áldozatául esik

Az elmúlt néhány évtized során nagymértékben emelkedett a gyulladásos bélbetegségekben (IBS) szenvedők száma. Magyarországon körülbelül 60 ezer ember életét keseríti meg a kór, mely sokszor már igen fiatal korban kialakul.

Akár 6 éven aluli gyermekeket is érinthet

Az IBS két csoportját lehet elkülöníteni: a betegek egyik része a bélrendszer krónikus gyulladását eredményező Crohn-betegségben, a másik fele pedig fekélyes vastagbélgyulladásban, ún. colitis ulcerosában szenved - idézi az Infostart a Semmelweis Egyetem közleményét. A hozzávetőleg 60 ezer magyar beteg 15-20 százaléka 18 éven aluli, és ritkán ugyan, de előfordulhat a betegség nagyon korai válfaja 6 éven aluli gyermekeknél is, ezt VEO-nak nevezzük. Miheller Pál, a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika docense hozzátette: a gyulladásos bélbetegségeket jelenleg a gyógyíthatatlan krónikus betegségek között tarják számon, így az, hogy egyre korábbi életkorban lépnek fel, számos kihívást jelentenek az orvostudomány és az egyén számára is. Ha ugyanis valakinél például 15 éves korában alakul ki a betegség, akkor elképzelhető, hogy akár további 65-75 évig is ezzel együtt kell élnie, vagyis sokkal hosszabb idő van a gyógyszeresen már nem kezelhető szövődmények kialakulására.

Ezzel párhuzamosan a betegség lefolyása is egyre agresszívebbé vált: míg korábban azt láttuk, hogy 50-60 éves kor között volt egy enyhébb lefolyással járó esetszám emelkedés, egy úgynevezett időskori csúcs, addig most egyre gyakoribb, hogy erőteljesebben jelentkezik a kór – magyarázza a gasztroenterológus.
Kattints a további képekért!

Bár a bőrviszketés hátterében leggyakrabban a száraz bőr, valamint az irritáció és az allergia áll, nem csupán ezek lehetnek a kellemetlenség kiváltó okai, hanem egyes esetekben akár komoly betegségeket is jelezhet ez a banálisnak tűnő probléma.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Egészség
Sokan nem is sejtik, de a konyhájukban ott lapul egy valódi csodaszer, melynek egészségünkre nézve olyan jótékony hatásai és tulajdonságai vannak, melyek csak kevés más fűszerről mondhatók el.
Fashion&Beauty
A L'Oreál Paris nagyköveteként is tevékenykedő amerikai színésznő egy rövid, ám annál hatásosabb videóban vállalkozott a jelképértékű cselekedetre.
Sztárok
A TV2 sztárjának a nyílt utcán kellett nagyot alakítania. Az öngyilkos jelöltet a többi autós csak kikerülte Budapesten.