Egészség

Ez a hosszú élet titka a kutatók szerint

A szakemberek több mint 15 ezer embertől tudakolták a hosszú élet titkát, mielőtt eljutottak volna a végső konklúzióig.

Irány a tenger!

Az emberek egészségesebbek, ha tenger közelében élnek, vagy legalább egy kis időt a tenger mellett töltenek – írja az MTI egy bécsi környezetpszichológusok által végzett nemzetközi felmérés alapján. A tenger kedvező egészségügyi hatása országtól és jövedelemtől függetlennek bizonyult.

A kutatók több mint 15 ezer embert kérdeztek meg Belgium, Bulgária, Németország, Franciaország, Görögország, Írország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia, Csehország, valamint Ausztrália lakosai közül. A kutatás kapcsán a Bécsi Egyetemen dolgozója, Sandra Geiger jelezte, a tengerparton tett látogatások gyakorisága jövedelemtől függetlenül pozitív kapcsolatban áll a jobb egészségi állapottal.

Ugyanakkor hozzátették, hogy a tenger csak egy az egészségi állapotot befolyásoló tényezők közül, nem csodaszer, és nem képes csökkenteni a magas és alacsony jövedelmű csoportok között fennálló egészségügyi egyenlőtlenségeket. A politikai döntéshozók számára az eredmények azt sugallják, hogy a partokhoz való nyilvános hozzáférés biztosítása egyértelmű egészségügyi előnyökkel járhat.

A kutatók szerint a tengerparttal nem rendelkező országok lakosai is részesülhetnek ebből a kedvező hatásból egy tengerparti nyaralás során. Emellett azt gyanítják, hogy a tavak mellett eltöltött időnek is hasonlóan áldásos befolyása van az egészségre, aminek alátámasztására egy utánkövetéses vizsgálatot indítottak Ausztriában.

Fotó: 123rf

Magyar kutatók részvételével fejtették meg a sugárkezelést követően gyakran kialakuló krónikus fáradtságérzet egy okát - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Sztárok
Csikós Rózsi korának egyik legsikeresebb szubrett színésznője volt, azonban nemcsak a színpadon, hanem a magánéletben is rendkívül sikeresnek mondhatta magát. Férjével, Fényes Szabolccsal egymásnak...
Sztárok
Sokkal érdekesebb története van a legendás zenekar egyik nagy slágerének, mint azt bárki is gondolta volna.