Egészség

Ha ezt tapasztalod a vizeleteden, azonnal fordulj orvoshoz: halálos kimenetelű betegséget is jelezhet ez a tünet

Minden daganatos betegség esetén kulcsfontosságú lehet a korai felismerés, mert ez alapvetően befolyásolhatja a gyógyulási esélyt. Különösen igaz ez a hólyagrákra, amely gyakran hosszú ideig nem okoz panaszt, nincs semmilyen tünete, a véres vizelet azonban olyan jel, ami akár hólyagdaganatra is utalhat.

Azonnal fordulj szakemberhez, ha ezt tapasztalod!

A Nemzeti Rákregiszter 2019-es és a GLOBOCAN 2020-as adatai szerint Magyarországon évente több mint 3000 embernél diagnosztizálnak hólyagdaganatot, ezek kisebb része jóindulatú, nagyobbrészt azonban rosszindulatú elváltozások. Hazánkban a férfiak körében ez a 4. leggyakoribb rákos megbetegedés, összesítésben pedig az ötödik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás. Ezt a ráktípust az esetek többségében 60 évesnél idősebbeknél diagnosztizálják, de fiatalabb korosztályokban is előfordulhat. „A világon minden évben több mint félmillióan betegszenek meg hólyagrákban, és több mint 200 ezren belehalnak a betegségbe. Ennek a daganattípusnak tehát igen magas a halálozási aránya, aminek az az egyik fő oka, hogy sokszor csak kései stádiumban diagnosztizálják, mert sokáig nem okoz panaszt, nincsenek tünetei, illetve, ha mégis, akkor azt az érintettek sajnos nem veszik komolyan” – mondja prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója. Galériánkban eláruljuk, mik lehetnek még a betegség további tünetei, amiket jobb komolyan venni!

„Nagyon kevesen vannak tisztában a betegség alapvető tüneteivel, pedig a korai felismerés kulcsfontosságú a gyógyulási esélyek szempontjából. A véres vizelet az első és legfontosabb jel, ami akár hólyagdaganatra is utalhat, akkor is, ha csupán egyetlen egyszer fordult elő és akkor is, ha semmilyen egyéb panasz, fájdalom nem jelentkezik. Vérvizelésről (hematúria) nemcsak akkor beszélünk, ha friss vér, vérfoszlány látható a vizeletben; a vizelet színe a hozzá keveredő vér mennyiségétől függően lehet rózsaszín, vörös vagy rozsdabarna is. Aki ilyet tapasztal, ne várjon arra, hogy a probléma majd magától elmúlik, hanem feltétlenül forduljon a háziorvosához vagy menjen el az urológiai szakrendelésre. Ide beutaló sem kell” – hangsúlyozza Nyirády professzor.
Kattints a további képekért!

Szívünk megfelelő működése és egészsége létfontosságú, éppen ezért jobban teszed, ha minden nap odafigyelsz arra, mivel óvhatod és károsíthatod a keringési rendszer központi szervét.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Fashion&Beauty
A balayage igen népszerű festési technika, azonban nemrégiben igen populáris lett a kistestvére, a foilayage.
Home&Design
Az év kültéri trendeket bemutató mottója bőségről árulkodik: még több könnyedség, még több szín és még több elegancia.
Lifestyle
A Mérleg fantasztikus lehetőségeket kap az élettől. Napi horoszkóp!