Hogyan térjünk át a GAP diétára?

Nemrég írtunk a GAP-szindrómáról általánosan. A legutóbbi tanulás módszertani tréningen, ahol az olvasás – írás gyengeség hátteréről, a lehetséges szülői segítségről beszélgettünk, az egyik apuka olyan kérdést tett fel, amelyről azt gondolom, mindenkit érdekelhet.

A kérdés

„A jellegzetes tünetek közül a hirtelen hangulatváltozásokat és a tanulási teljesítmény ingadozását, a fáradékonyságot tapasztaljuk elsősorban. Ezek mellett, ha nagyon szigorú vagyok, akkor valóban kevés alapanyagból fogad el ételt a kisfiunk, ám nagyon sokat eszik. Nem értjük hova teszi azt a temérdek kaját, mert nagyon vékony. Nem gondoltuk, hogy ezek egészségügyi tünetek is lehetnek, mert mi is inkább válogatósak vagyunk, és az egész család vékony testalkatú. Komolyan elgondolkodtat az, amit a GAP – ről mondtál. Hogy érdemes elkezdeni a diétát? Nem okoz problémát, hogy az egyébként is tápanyaghiányban küzdő gyerekemtől megvonom azokat, amit igazán szeret?”

Az apuka esete nem egyedülálló

Nekem három gyermekem van, mindhárman tejtermékekre érzékenyek, számos keresztallergiával. Pl. reggelire kakaó vajas kaláccsal és párizsival, ebédre marhahúsleves krumplipüré és rántott husi, vacsira pedig rántotta biztosan kiütötte volna őket.

Intoleranciájuk száraz, helyenként ekcémás bőrfelszínben, felső légúti felülfertőzésekben, rendezetlen székletben jelentkezett. A kislányom kimondottan szociális evő volt. Ez azt jelenti, hogy az asztalhoz ült, eszegetett, de nem mennyiséget. Fáradékonyan ébredtek, szinte mindig volt reggeli orrváladékuk. Az iskolában a negyedik órától egyre nehezebben tudták a követelményeket teljesíteni, ezt legjobban a füzetvezetésen, illetve az ebben az időpontban írt dolgozatok minőségén lehetett mérni. Napközi kezdetére már a has – és fejfájásuk állandósult.

Fotó: cdn.sheknews.com

Oldalak

  • 1
  • 2