Mindent Hódi Pamela szörnyű betegségéről - Ezzel kell megküzdenie

Berki Krisztián csodaszép menyasszonya súlyos pszichés betegséggel küzd, még nem tudni, lehet-e segíteni rajta. Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a kórról!

Hódi Pamela betegsége

Hódi Pamela klausztrofóbiás, vőlegénye, Berki Krisztián már pszichológushoz is elvitte - szerelme állapota ugyanis olyan súlyossá vált, hogy szükség volt egy szakember segítségére. Pamela az Édes Élet kamerái előtt találkozott a pszichológussal, de amikor a betegségéről kellett volna beszélnie, képtelen volt: sírva fakadt.

Mi az a klausztrofóbia?

A klausztrofóbia a zárt terektől, a bezártságtól és korlátozottságtól való súlyos félelemmel. Tipikusan szorongásos zavarként tartják számon, amely gyakorta vezet pánikrohamokhoz. A klausztrofóbiának két fő tünete létezik: a szűk helyektől és a fulladástól való félelem. Egy tipikus klausztrofóbiás beteg azonnal rettegni kezd, ha kicsi, zárt szobákban, autóban, alagútban, pincében, liftben, barlangban vagy repülőgépen kell lennie. Sőt, egészen triviális dolgoktól is tarthatnak, mint például a sorbanállás. Nem maguktól a helyektől fél, inkább attól, mi történhetne vele, ha beszorulna valamelyikbe, ha nem tudna kijönni. A fentebb már említett tünetek súlyos esetben pánikrohamokhoz vezethetnek.

Mi az oka?

A klausztrofóbiát korábban gyakran hozták összefüggésbe valamilyen traumatikus élménnyel, de ma már biztosnak tűnik, hogy a szűk helyen történő traumatikus élmény nem okoz teljes klausztrofóbiát. A webbeteg azt írja, hogy minden ember egy őt körülvevő személyes térként ismert védőburokban él, de ennek a buroknak a mérete egyénről-egyénre változik. Azok az emberek, akiknek a személyes terük az átlagosnál nagyobb, hajlamosabbak a klausztrofóbiás szorongásra, állítja egy tanulmány. A szakemberek szerint azok, akikre jellemzőbb a klausztrofóbiás szorongás, általában túlzottan érzékenyek az őket körülvevő személyes térre.

Lapozz a folytatásért!

Videó: supertv2

Oldalak

Szólj hozzá Te is!