Amit nem biztos, hogy hallottál a comb izmairól

Szakértőnk, Czanik Balázs capoeira aerobik edző, életmód tanácsadó napi tanácsának témája ezúttal a comb izmainak bemutatása!

A comb izmai

Megjelent Czanik Balázs első könyve!

Szeretnél egészségesen étkezni és rendszeresen sportolni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Czanik Balázs első könyve, a B-fit - Minden, ami mozgás hasznos tanácsokkal, gyakorlatokkal segít elérni a céljaidat. Részletekért kattints ide!

Combizmoknál beszélünk hajlító, feszítő, valamint közelítő izmokról. Hajlítók közül a kétfejű combizom, míg a feszítők között a négyfejű combizom a legismertebb. Közelítők közül a rövid-, a hosszú- és a nagy combközelítő izmot kell megemlíteni.

A négyfejű combizom a test legerősebb, négy fejjel eredő izma. A négy egyesült izomfej a térdet feszíti – rögzített medence esetén. Az egyenes combizom két ízület felett halad át, a térd feszítésén kívül a csípőízületet hajlítja. A kétfejű combizom dolga a rögzített medence mellett a térdízület hajlítása. Hajlított térdízület mellett a lábszárakat kifelé forgatja. A hosszú feje a csípőízületet feszíti.

Combközelítő izmok „szerepe”

A rövid combközelítő izom rögzített medencénél a combot közelíti, a közelített combot kifelé forgatja, illetve emeli a combot. Rögzített alsó végtag esetén a medencét dönti előre. Emellett hajlítja a csípőízületet.

A hosszú combközelítő izom a csípőízületet hajlítja. Rögzített medencénél közelíti a combot, a közelített combot kifelé forgatja. Rögzített alsó végtagnál a medencét dönti előre. A legszélesebb és leghosszabb combközelítő izom a nagy combközelítő izom. Rögzített medence esetén a legerősebb is. Hajlított térdízületnél a térdet, ezáltal a lábszárat forgatja befelé. A medencét – rögzített alsó végtagnál – előre dönti.

Lapozz tovább: minden, amit tudnod kell a pajzsmirigyről, és ha ezt csinálod, elfáradnak az izmaid!

Fotó: huffingtonpost.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!