Forradalmi módszerrel javítottak Szegeden két beteg hallásán

Új típusú hallásjavító műtétet végeztek a Szegedi Tudományegyetemen és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésében.

Népbetegségre hatékony megoldás

Első ízben ültettek be piezoelektromos jelátvitelen alapuló hallásjavító implantátumot Magyarországon, a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) végezték el – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t. A közlemény szerint az SZTE és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet együttműködésében múlt szerdán megtörtént az első két Cochlear OSIA2 hallásjavító implantációs műtét egy felnőtt és egy gyermek páciens esetében.

A nagyothallás világszerte népbetegség, javítására számos megoldást dolgoztak ki korábban. A tudományos fejlesztésekkel egyre hatékonyabb, egyre tökéletesebb halláseredményeket sikerült elérni a gyógyításban. A most alkalmazott új módszer tovább lép a korábbiakhoz képest, az eddigieknél pontosabb, tisztább hangzást eredményez.

A Cochlear OSIA2 rendszer egy aktív, csontban rögzített hallásjavító implantátum, amely digitális, piezoelektromos jelátvitelen alapuló stimulációval továbbítja a hangingereket a koponyacsonton keresztül a belsőfül felé. A hangfelfogó és jelátalakító processzor a koponya oldalán, a fejre simulva helyezkedik el és egyedülálló piezoelektromos átviteli technológiával kapcsolódik a beültetett egységhez. A hanganalízis és frekvenciakövetés az ép halláshoz nagyon közeli, a nagyothallók általa gyakorlatilag az ép hallókéval azonos halláshoz juttathatók.

A két intézmény között régi, szoros kapcsolat van, számos beteg esetében közösen konzultálnak, nemcsak fülészeti, hanem légúti, gégészeti eseteket is. Jelenleg is van több gyermek páciens, akiket részben Budapesten, részben Szegeden gyógyítanak.

Az elmúlt évek során Rovó László professzor irányítása alatt az SZTE Fül-orr-gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján nagy volumenű fejlesztést hajtott végre, világszínvonalú, hibrid műtőblokkot építettek. A most elvégzett két műtéttel – amelyet az SZTE részéről Rovó László és kollégái, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztályáról Katona Gábor professzor és Csákányi Zsuzsanna főorvos végeztek –, megkezdődött a nagyothallás új világszínvonalú eszközének bevezetése Magyarországon. A következő gyermek műtétje a tervek szerint még szeptemberben megtörténik.

Hazánkban mintegy másfél millió embert érinthet az idült vesebetegség (CKD), mely sokáig nem okoz észlelhető tüneteket, ezért nehéz diagnosztizálni. Számos komoly szövődménye lehet, akár 14-szeresére is növelheti a szív-érrendszeri károsodás kockázatát.

Leadfotó: Pexels

Oldalak