Hirdetés

5+1 gyógyszer, amiből mindig tarts otthon - Így állítsd össze okosan a házipatikádat

Nem lehet kiszámítani, mikor leszünk betegek, így érdemes felkészülten várni a problémát. Elmondjuk, melyek azok a gyógyszerek, amikből mindenképpen tartsunk otthon, így vészhelyzet esetén bármikor bevehetjük őket. Íme, a házipatika 5 elengedhetetlen darabja!

1. Láz-, és fájdalomcsillapító

Láz- és fájdalomcsillapító mindenképpen legyen otthon, a lázat ugyanis bármilyen fertőző vagy nem fertőző betegség, illetve külső hatás kiválthatja. A hidegrázással, bágyadtsággal és izzadással járó állapotra felírt készítmények láz-és fájdalomcsillapító hatóanyagot, paracetamolt és az ibuprofent tartalmaznak. Fontos azonban tudni, hogy ezek, bár a tünetet enyhítik, az okot nem gyógyítják, és a lázgörcs ellen sem védenek.

2. Görcsoldó

Nem árt, ha egy görcsoldó is megtalálható a házi patikánk polcain, hiszen egy enyhébb vagy erősebb görcs a test bármely területén előfordulhat. Ezeknek a panaszoknak a megjelenése kiszámíthatatlan, ám nagyon megzavarják az életritmust. Vannak kifejezetten menstruációs fájdalmakra ajánlott készítmények, de tartsunk otthon olyan gyógyszert is, ami izom-illetve gyomorgöcs ellen ajánlott.

3. Savközömbösítő

A felnőttek majdnem 44%-a havonta legalább egyszer savtúltengéssel küzd, így érdemes valamilyen közömbösítőt tartani otthon gyomorégés vagy más emésztési panaszok csillapítására. A lúgként viselkedő savcsökkentők közömbösítik a gyomorsavat, sót képeznek, így csökken a sav mennyisége.

4. Hashajtó

Székrekedéssel nagyon sok ember küzd, legtöbben a rostban szegény táplálkozás, az ülő életmód vagy valamilyen betegség miatt. A hashajtók lágyítják a székletet, fokozzák a bélmozgásokat, ennek köszönhetően megkönnyítik a salakanyagok távozását a szervezetünkből, így gondoskodjunk róla, hogy mindig legyen belőle otthon.

5. Hasmenés elleni szer

A hasmenés villámgyorsan meglepheti az embert, és olyankor nincs idő a patikába szaladni – ezért a házi patika egyik legfontosabb darabja valamilyen hasmenés elleni szer. A kifejezetten a tünetek enyhítésére kifejlesztett készítmények segítségével hamar túleshetünk a kellemetlen problémán; általában két nap alatt helyreáll a felszívódás.

+1 Köhögés elleni szer (x)

Hurutos köhögés esetére érdemes otthon köptető hatású szert is tartanunk, ami segíti a letapadt nyák felszakadását és kiürülését. A Prospan szirup tökéletesen alkalmas a célra, hiszen hatóanyaga az évszázadok óta ismert gyógynövény, a borostyán. A kellemes, édes ízű, vény nélkül kapható gyógyszer alkohol és cukormentes, ráadásul az egész család kezelésére alkalmas, már 2 éves kortól.*

Fotók: health.yahoo.net, glutenfreegigi.com; Leadfotó: oncallinternational.com

Szólj hozzá Te is!