Gyógyító zöldségeink
A gyógyhatású fűszerek után sorozatunk most következő részében négy zöldségünkkel ismerkedünk meg közelebbről.
A paradicsom
Az egyik legismertebb és legkedveltebb zöldségünk amellett, hogy roppant ízletes, magas C-vitamin tartalma miatt töretlen népszerűségnek örvend. Fontos ásványi anyagokat is találunk benne, a kalcium és magnézium a csontok és az izmok működéséért felelnek. Almasav és citromsav is megtalálható ebben a zamatos zöldségben, ezért kozmetikai célokra is használható. Szeletként vagy püréként kiváló arcpakolás-alapanyag.
A sárgarépa
A legtöbbünknek a répát azért kellett megennie gyerekkorában, hogy jobban tudjon fütyülni. Bár ennek a tézisnek a valóságalapját aligha igazolták, az egyik legegészségesebb zöldségünket tisztelhetjük a répában. Elsősorban béta-karotin tartalma miatt említhetjük meg jótékony hatását. Ez az anyag a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Érdekesség, hogy a zöldség főtt állapotában jobban kifejti hatását, amely leginkább az immunserkentésben nyilvánul meg. Bebizonyosodott, hogy azok, akik több sárgarépát fogyasztanak, kevésbé fogékonyak bizonyos rákos betegségekre – naponta egy répa is csodákra képes. Emellett megemlíthetjük még a koleszterin-csökkentő hatását is.
A zeller
Már a népi gyógyászat is ismerte ennek a növénynek az áldásos hatását, amely vízhajtó tulajdonságában nyilvánult meg. Leveléből még ma is többen készítenek gyógyteát, hogy megdolgoztassák a veséket. Ásványianyag-tartalma közül a kalcium és a foszfor emelhető ki, de megtalálható benne a foszfor, magnézium és a vas is, valamint nátriumban is igen gazdag. Valószínűleg étvágygerjesztő hatása is szerepet játszott abban, hogy előételek, levesek kedvelt tartozékává vált.
Az uborka
Erre a zöldségre a hölgyek kapásból rávágják, hogy arcpakolásra használható, teljes joggal. Frissíti és üdévé teszi a bőrt, ehhez pedig nem kell más, mint negyedórányi pakolás. A bőrön alkalmazható még rovarcsípés vagy napégés esetén is, ugyanis hűsítő hatása van. Tápértéke nem jelentős, ezért diétás ételek kedvelt összetevője. Ásványi anyagokban – különösen káliumban – gazdag, levéből frissítő ital készíthető. Vízhajtó tulajdonsága miatt ödémás betegség esetén kúraszerűen alkalmazható. Segíti az emésztést, így nem véletlen, hogy nehezebb, zsíros ételek mellé salátaként vagy savanyúságként fogyasztják.