Gyógyító zöldségeink

A gyógyhatású fűszerek után sorozatunk most következő részében négy zöldségünkkel ismerkedünk meg közelebbről.


A paradicsom

Az egyik legismertebb és legkedveltebb zöldségünk amellett, hogy roppant ízletes, magas C-vitamin tartalma miatt töretlen népszerűségnek örvend. Fontos ásványi anyagokat is találunk benne, a kalcium és magnézium a csontok és az izmok működéséért felelnek. Almasav és citromsav is megtalálható ebben a zamatos zöldségben, ezért kozmetikai célokra is használható. Szeletként vagy püréként kiváló arcpakolás-alapanyag.

A sárgarépa
A legtöbbünknek a répát azért kellett megennie gyerekkorában, hogy jobban tudjon fütyülni. Bár ennek a tézisnek a valóságalapját aligha igazolták, az egyik legegészségesebb zöldségünket tisztelhetjük a répában. Elsősorban béta-karotin tartalma miatt említhetjük meg jótékony hatását. Ez az anyag a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Érdekesség, hogy a zöldség főtt állapotában jobban kifejti hatását, amely leginkább az immunserkentésben nyilvánul meg. Bebizonyosodott, hogy azok, akik több sárgarépát fogyasztanak, kevésbé fogékonyak bizonyos rákos betegségekre – naponta egy répa is csodákra képes. Emellett megemlíthetjük még a koleszterin-csökkentő hatását is.

A zeller
Már a népi gyógyászat is ismerte ennek a növénynek az áldásos hatását, amely vízhajtó tulajdonságában nyilvánult meg. Leveléből még ma is többen készítenek gyógyteát, hogy megdolgoztassák a veséket. Ásványianyag-tartalma közül a kalcium és a foszfor emelhető ki, de megtalálható benne a foszfor, magnézium és a vas is, valamint nátriumban is igen gazdag. Valószínűleg étvágygerjesztő hatása is szerepet játszott abban, hogy előételek, levesek kedvelt tartozékává vált.

Az uborka
Erre a zöldségre a hölgyek kapásból rávágják, hogy arcpakolásra használható, teljes joggal. Frissíti és üdévé teszi a bőrt, ehhez pedig nem kell más, mint negyedórányi pakolás. A bőrön alkalmazható még rovarcsípés vagy napégés esetén is, ugyanis hűsítő hatása van. Tápértéke nem jelentős, ezért diétás ételek kedvelt összetevője. Ásványi anyagokban – különösen káliumban – gazdag, levéből frissítő ital készíthető. Vízhajtó tulajdonsága miatt ödémás betegség esetén kúraszerűen alkalmazható. Segíti az emésztést, így nem véletlen, hogy nehezebb, zsíros ételek mellé salátaként vagy savanyúságként fogyasztják.
 

Oldalak

Szólj hozzá Te is!