Gyógyító sport: Lovaglás

Egyes sportok nem csupán időtöltés és alakformálás céljából hatásosak, hanem gyógyhatással is rendelkeznek. Ilyen a lovaglás is, mely a testnek, az elmének és a léleknek is egyaránt jót tesz.

Megnyugtat és szép alakot ad
A lovaknak már a puszta jelenléte is megnyugtató és hangulatjavító, nem beszélve a lovaglásról, mely az egyszerű élvezeten túl fizikailag, mentálisan és érzelmileg is pozitívan hat. A lovaglás fejleszti a koordinációt és az egyensúlyérzéket, valamint számos izmot igénybe vesz, így fejlesztve azokat. Megerősödik a belső comb, a kar-, a hát-, a has-, és a láb izmai, sőt, még a kalóriákat is égeti. A testet egyenletes mozgásban tartja, jó tartást és szép alakot ad.

Nemcsak testünk karbantartásában segíthet a lovaglás, hanem elménket is mozgásban tartja, hiszen mindig lehet újat tanulni. Folyamatos figyelmet és koncentrációt igényel, mely aktív kikapcsolódást eredményez. Emellett a sikerélmény és a lóval való összehangolás lelkünknek is jót tesz, megnyugtat és kikapcsol.

A lovaglást már több betegségre is alkalmazzák:
Mozgásszervi-, ortopédiai megbetegedések javításában, koordinációs- és egyensúlyzavarok, izombetegségek vagy a sclerosis multiplex esetében alkalmazzák a lovaglást. Ez a gyógyászati forma a hippoterápia nevet kapta, mely a görög hippo (=ló) szóból ered. A hippoterápia során a beteg passzívan veszi fel a ló mozgását, miközben a ló futószáron vezetve lépésben megy. A terápia célja az izomzat erősítése, az egyenes testtartás kialakítása és az ízületi mozgékonyság kialakítása.

A gyógypedagógiai lovaglás pszichés problémák esetén is segítséget nyújthat, mely a lóval való foglalkozásból és a lóháton történő különböző gyakorlatok elvégzéséből tevődik össze. Az élmény és a lovaglás hatására megnövekszik az önbizalom, javul a mozgásérzékelés, az egyensúly és a mozgáskoordináció, valamint javulhatnak a viselkedési problémák és fejlesztik a fizikális készségeket. Mindezek mellett nem elhanyagolható, hogy a terápia során fejlődik a gondolkodás, erősödik az életöröm érzete és javulnak az érzelmi funkciók is. A terápia lehet egyéni vagy csoportos, a gyógypedagógia órát képzett gyógypedagógus-lovasterapeuta vezeti. Kifejezetten jót tesz tanulással küzdő-, autista-, értelmileg visszamaradott-, hiperaktív-, vagy más magatartászavaros betegeknek.
 

Kattints a galériára csodás lovas képekért!

Oldalak

Szólj hozzá Te is!