Gyógyír az ízületi panaszokra - Zöldkagyló, a maorik titka

Az ízületi panaszokat kiválóan megelőzhetjük, ha sok zöldkagylót eszünk, amelyre először Új-Zéland őslakosai hívták fel az európai felfedezők figyelmét, a hetvenes évek óta pedig tudományos kutatások is vizsgálják a hatásait.

Az Európai Unió országait vizsgáló tanulmány szerint a mozgásszervi betegségek előfordulási aránya hazánkban az egyik legmagasabb. Az egyre súlyosbodó népbetegség oka többnyire a mozgásszegény életmód, melynek következtében a tartóizmok elgyengülnek. Leginkább a tartósan ülőmunkát végzők körében lenne fontos a megelőzés, de fiataloknak és időseknek egyaránt ajánlott a napi legalább 10 perces torna a csontok és ízületek egészségének védelmében.

Az étkezések során bejuttatott hatóanyagok is sokat segíthetnek a megelőzésben, illetve a már kialakult ízületi kopások, meszesedések csökkentésében, vagy akár visszafordításában is. Lássuk mit érdemes fogyasztani, hogy elkerüljük a mozgásszervi problémákat! 


A zöldkagyló kivonata elsőként az 1970-es években került a figyelem középpontjába. Új-Zéland felfedezésekor az európai utazók csodálattal figyelték a sziget őslakosainak kitűnő egészségi állapotát. A maorik között szinte ismeretlenek voltak az ízületi panaszok, a derékfájás, valamint a reumás megbetegedések.

Alapos kutatómunkát követően kiderült, hogy az ott élők étrendjében rejlik a titok. A nagy mennyiségben fogyasztott zöldkagyló magas glükozamin tartalmának köszönhetően segíti a porcok egészséges működését. A kagyló kivonata a nemzetközi tudományos érdeklődés középpontjába került, napjainkra számos kutatás igazolta, hogy az egyik leghatékonyabb, nem gyógyszernek minősülő ízületvédő étrendkiegészítő.

Az Új-Zéland kristálytiszta vizeiben őshonos tarajos zöldkagyló a többi kagylófajtához képest sokkal nagyobb mennyiségben tartalmaz glükozaminglikánt (GAG), amely biztosítja, hogy az ízületek kellő mennyiségű kenőanyaghoz jussanak.

Növeli a szalagok rugalmasságát és a porcok újjáépítésében is rendkívül hasznosnak bizonyult. Magas ásványianyag és omega 3 tartalma gyulladáscsökkentő hatású. Fogyasztása porckopás, porckorongsérv, ízületi bántalmak esetén, megelőzés céljából, valamint idős korban és sportsérülést követően is ajánlott.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!