Fókuszban a hát- és derékfájdalom - 5. rész

A hátunk szüntelen munkában van a reggelitől egészen a lefekvésig. Az alábbiakban szakértőink, Benke Rita természetgyógyász-reflexológus és Rakovits Viktor masszőr-csontkovács segítségével olvasóinknak adunk néhány hasznos tanácsot a hátfájás végleges megszüntetése érdekében.

Szenzációs Ötös - 5 aranyszabály:

  • Rendszeres mozgás - Maradjunk aktívak.
  • Tudatos táplálkozás - Figyeljünk oda a testsúlyunkra.
  • Aludjunk az oldalunkra fordulva, megfelelő matracon.
  • Helyes testtartás - Üljünk egyenes háttal, ergonómiailag megfelelő széken.
  • Szokjunk le a dohányzásról, mérsékeljük a koffeintartalmú illetve szénsavas frissítőket, élénkítőket, mint a kávé, a kóla és a tea.

Minőségi mozgás!

Benke Rita szakértőnk szerint ma már sokan tudják, hogy a testmozgás nagyon fontos, de „nagy hiba a kampányszerű edzés, és még nagyobb baj, ha nem vesszük figyelembe a mozgás során az aktuális kondíciónkat (lelki állapot, testi-lelki erőnlét, életkor, testsúly, stb.), és meggondolatlanul belevetjük magunkat valamilyen mozgásba, csak mert „divatos”, népszerű sport, vagy mert valaki másnak bevált. Itt is igaz a természetgyógyászok egyik jelszava, az individualizmus, a személyre szabottság. Az is gyakori hiba a testedzéseknél, hogy a tornázó csak a hasizmainak fejlesztésére fókuszál. Ha pedig a hasizmot túlerősítjük, az automatikusan megnyújtja (gyengíti) a hátizmokat.”

A hátfájdalom elkerülésének egyik leginkább megfelelő módja tehát a minőségi mozgás. „Válasszunk olyan, a gerinc környéki izmok erősítésére alkalmas, számunkra is élvezetes mozgásformát, amit lehetőség szerint legalább heti két-három alkalommal végezni tudunk” - teszi hozzá a gyógyászati centrum masszőr- csontkovácsa.

Súlyos teher a gerincre - Tegyünk az elhízás, túlsúly ellen!

A túlsúlyos embereknél nagyobb eséllyel alakul ki hát- és/ vagy derékfájás, mivel a gerincre lényegesen nagyobb teher nehezedik, mint a normál testsúlyúaknál. A csigolyák közti porckorongok összenyomódnak és idővel deformálódnak, a kisízületek is könnyebben kopnak, a gerinc környéki bőrréteg az alatta összegyűlt zsírrétegnek köszönhetően megvastagszik, ami gátolja a gerinc megfelelő mozgékonyságát.

Fotó: livemans.com

Oldalak

Lifestyle
Legjobb barátodnak is felteheted ezt az egyszerű, de annál trükkösebb kérdést, amiből könnyedén kiderítheted, vajon mennyire ismernek jól téged a hozzád legközelebb állók.
Egészség
Ha nem szeretnéd már idejekorán hajfesték segítségével elfedni ősz hajszálaidat, hanem inkább egy természetes módszert próbálnál ki, ami lelassítja az őszülést, akkor jó helyen jársz, ugyanis...
Fashion&Beauty
Anderson megújhodott külleméről még kolléganője, a magyar származású Jamie Lee Curtis is elmondta a véleményét.