Már Magyarországon is felütötte a fejét a flurona – Így lehet megkülönböztetni a tüneteket

Alighogy bejelentették, hogy azonosították a koronavírus és az influenza hibrid fertőzését Izraelben, kiderült, hogy a flurona névre keresztelt tünetegyüttes hazánkban is megjelent. A témában Rusvai Miklós és Szlávik János is megszólalt.

Magyarországon is jelen van már a flurona

A Femcafe.hu-n a minap számoltunk be arról, hogy a koronavírus és az influenza kettős fertőzését diagnosztizálták Izraelben egy várandós asszonynál. A hírek szerint a fiatal nő – akinél először azonosították a flurona névre keresztelt tünetegyüttest – nem volt beoltva, és bár a pácienst kórházban ápolták, a tünetei enyhék voltak, leginkább légzési nehézségeket okoztak számára. A szakértők már ekkor feltételezték, hogy nem egyedi esetről van szó.

Nem sokat kellett várni, amíg hazánkban is megjelenik a hibrid fertőzés, a Neumann Labs már hétfőn arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben már két esetben is azonosította a fluronát Magyarországon – adta hírül a hvg.hu. Mindkét páciens szervezetében az omikron koronavírus-variánst találták meg, az érintett betegek az izraeli alanyhoz hasonlóan fiatalok, 30 év alattiak.

„A tudósok eddig is hangsúlyozták, hogy a két vírus akár egyszerre is elkapható, és ebben az esetben akár súlyosabb lefolyású lehet a megbetegedés, és jelentősen nagyobb esély is lehet a halálos kimenetelre. Tömegesen szerencsére eddig ez nem fordult elő, de az már biztos, hogy az egészségügyi és diagnosztikai ellátásnak fel kell készülnie, hogy lesznek kettős fertőzött esetek is. Nálunk jelenleg napi 4-5 influenzás esetet találunk, de az influenzajárvány még el sem kezdődött, és az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám is valószínűsíthető” – idézi a portál Nyíri Miklóst, a Neumann Labs ügyvezetőjét.

Mindez azért is jelenthet problémát, mert a különböző eredetű légúti fertőzések – mint a koronavírus és az influenza – tünetei (pl. láz, köhögés, fáradtság, ízületi fájdalom) nagyon hasonlóak, így a betegséget észlelő emberek nem tudhatják biztosan, hogy melyik vírust is kapták el. Sok influenzás diagnosztizálja magát koronavírusosnak, és fordítva.

Cikkünk folytatódik, lapozz!

Fotó: 123rf

Oldalak