Már nem elég a szövetmaszk

A koronavírus omikron variánsa elleni védekezésben már nem nyújtanak elegendő védelmet a textilmaszkok. A szakértők szerint ideje ezeket lecserélni.

Komolyabb védelemre lenne szükség

Mint ismeretes, a beoltottakat sem kerüli el a koronavírus új, rendkívüli fertőző omikron variánsa, ezért az amerikai orvosok arra kérik az embereket, hogy mellőzzék a textilmaszkok viselését, amelyek szerintük nem biztos, hogy megfelelő védelmet nyújtanak a fertőződés ellen. A szakemberek a szövetmaszkok sebészeti maszkokkal való párosítását javasolják, vagy áttérést erősebb légzőmaszkokra - írja a The Wall Street Journal nyomán a Portfolio. A forráscikk példaként említi, hogy az amerikai Mayo Klinika csütörtöktől minden pácienstől és látogatótól sebészeti maszk vagy N95, KN95 maszk viselését írja el. Az egyrétegű maszkot, kézzel készített textilmaszkot, sálat vagy kendőt viselőknek orvosi minőségű maszkot osztanak, amelyet ezek felett viselhetnek.

A fertőző betegségekkel foglalkozó szakértők szerint az egyrétegű textilmaszkok, amelyeket sokan a kényelem és a stílus miatt kedvelnek, képesek megvédeni a nagyobb vírust hordozó cseppektől, de nem olyan hatékonyak a kisebb aeroszolok vagy vírust hordozó részecskék blokkolására. Ezzel szemben a megfelelően felszerelt, tanúsítvánnyal rendelkező N95 maszkok a levegőben lévő részecskék 95%-át képesek kiszűrni. Ezen túl a sebészeti maszkok polipropilénből készülnek, amelynek elektrosztatikus töltési jellemzői blokkolják a vírust.

Az amerikai járványügyi hivatal legfrissebb útmutatásában olyan többrétegű és szoros szövésű maszkok viselését javasolja, amelyek szorosan illeszkednek az archoz és az orrhídnál állítható dróttal ellátott szövetből készülnek. Továbbá ajánlják a maszkok réteges viseletét is, vagyis, hogy a szövetmaszk alatt eldobható maszkot viseljenek az emberek, az N95 maszkokat pedig tartsák fenn az egészségügyi dolgozóknak. A szakemberek szerint bizonyos maszkok hatékonyabb védelmet nyújtanak az omikron variáns ellen, ugyanakkor a textilmaszkok önmagukban nem elegendők.

Alighogy bejelentették, hogy azonosították a koronavírus és az influenza hibrid fertőzését Izraelben, kiderült, hogy a flurona névre keresztelt tünetegyüttes hazánkban is megjelent. A témában Rusvai Miklós és Szlávik János is megszólalt.

Fotó és leadfotó: 123rf

Oldalak