Melyik a veszélyesebb: a férfiak vagy a nők hízása?

Nem újdonság: másképp híznak a férfiak és a nők. Vajon melyik veszélyezteti jobban az egészséget és mely típusba tartozó súlyfeleslegtől lehet könnyebben megszabadulni? Szakértőnk, Czanik Balázs válaszol.

Megjelent Czanik Balázs Capoeira Aerobik 5. című DVD-je!

A legújabb edzésterv olyan mozdulatokat tartalmaz, melyekhez nem szükséges sem előzetes edzettség, sem ügyesség, pusztán némi kitartás és akaraterő. Az ülőmunkát végzők különösen imádni fogják a DVD-t, hiszen a fogyás mellett a gerincbántalmak orvoslására is tökéletes. A mozgás elsajátítása semmilyen előzetes tudást nem igényel, így bárki végezheti a gyakorlatokat otthon is. A DVD megrendelhető itt!

Létezik női és férfi hízástípus

Persze ez nem 100%-osan igaz mindenkire, hiszen sok mindent befolyásol a genetika, de túlnyomó többségben egyértelműsíthető, hogy létezik női és férfi hízástípus. Míg az erősebbik nem úgynevezett sörhasat ereszt, vagyis szinte csak a pocakján látszik a súlygyarapodás, addig a hölgyeken egyenletesebben, minden testrészen megjelenik a felesleg.

Ugyan sok nő szívesen cserélne a férfiakkal, mert „csak” a pocakjukon látszanak a pluszkilók, ráadásul általában kemény marad a hasuk, mégis a férfiak hízása mondható veszélyesebbnek, ugyanis a belső szerveik zsírosodnak el. Ezzel szemben a hölgyek a has mellett csípőre, fenékre, mellre, combra és felkarra gömbölyödnek. Ezt gynoid és android, azaz nőies, illetve férfias hízásnak hívják. Tehát esztétikum szempontjából az urak szerencsésebbek, a nőknél gyorsabban és előnytelenebbül jelennek meg a zsírpárnák, de kevésbé veszélyes az egészségre” – mondja Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója, az Oxygén Fáy személyi edzője.

A különbség azért alakult így az evolúció során, mert a nőknek többlet energiára van szükségük a terhesség és a szoptatás során. A női nemi hormon – ösztrogén – irányítja a szervezetet, hogy lényegében mindenhol, egyenletesen raktározza a zsírt. Ez persze nem jelenti azt, hogy bele kell törődni, ha egyre több a súlyfelesleg.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!