Fekete áfonya, a testünk és szellemünk egészségéért

Hazánkban oly ritka, mégis közkedvelt gyümölcs, amelyet már évszázadok óta használnak különböző jótékony hatásai miatt.
A fekete áfonya hazánkban elég ritka növény, ezért ha valaki megkívánja ezt a csemegét, mélyre kell nyúlnia a pénztárcájában. Eredetileg Észak-Európából származik, de Közép-Európában is honos. A Kárpátok és az Alpok, nálunk a Soproni Hegység, az Alpokalja, a Nyírség és Nógrád megye vidéke ad neki otthon.
A kis fekete gyümölcs
Az első orvosi irodalomban történt említés a XVI. századra esik. A középkorban bingeni Hildegard apátnő írja le elsőként gyógyhatását, de a kor orvosai is ismerték és használták.
Az apró bogyók rengeteg értékes anyagot tartalmaznak: flavonoidokat (pl: antocianidint), A-, B-, és C-vitamint, cukrokat (kvercetin, katechin), valamint cseranyagokat, savakat (pl: tannin), krómot és mangánvegyületeket. Kiemelkedően magas a kálium tartalma. Van benne, továbbá kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén és foszfor. A benne található hasznos összetevők miatt termését és levelét már a népgyógyászatban is alkalmazták.
Az áfonya testre és szellemre gyakorolt hatásai
A második világháború idején a pilóták vették észre, hogy amikor fekete áfonyát ettek, javult az éjszakai tájékozódó képességük. Ennek alapján kezdték el tudományosan vizsgálni a fekete áfonya hatásait, s ma már számos látászavar kezelésére használják. A kutatások alapján rájöttek, hogy javítja a szem alkalmazkodó képességét a sötétben, ezért még a farkasvakság kezelésére is használják. Javasolt: szembevérzés, az ér- és az ideghártya gyulladásaira (korioretinisz), valamint a cukorbetegek szemérrendszeri elváltozásainak kezelésére.
A leveleiből készülő főzetek köhögéscsillapító hatásúak, de segítenek a vizelethajtásban, húgyúti fertőzések gyógyításában és a vérnyomáscsökkentésben is. A termést frissen, vagy szárítva (aszalva) már őseink is fogyasztották, tudva, hogy milyen jótékony hatásokat fejt ki a szervezetre.
A termésből teát és gyógypálinkát is lehet készíteni, melyek baktériumölő hatásuk révén kezelik a fogínygyulladásokat, gyomorbajokat, epe-, és hólyagproblémákat.
Egyes kutatások szerint a fekete áfonya az egyik legerősebb antioxidáns hatású gyümölcs, ezáltal nagyfokú védelmet biztosíthat a szív-, érrendszeri és daganatos betegségek ellen - pterostilbene nevű antioxidánsa például a vastagbélrák megelőzését segíti.
Ezen kívül a szintén szabad gyököket megkötő képességének köszönhetően lassítja az öregedést, élénkíti a memóriát és segít megőrizni a szellemi frissességet.
A népi gyógyászatban fekete inzulinnak hívják, mert kimutatták, hogy a fekete áfonya levelében, gyümölcsérés előtt myrtillin van, ami képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni, illetve akár meg is szüntetni azokat.
A fekete áfonya és a fogyás
Nemrég új kutatásokat kezdtek a fekete áfonyával, miszerint a növény segíthet az elhízás visszaszorításában. Shiwani Moghe azt vizsgálta, hogy a fekete áfonyában lévő polifenol molekuláris szinten gátolja-e a zsírsejtek fejlődését. A kutatók elmondták, hogy az adagolást még tesztelni kell embereken is, hogy megbizonyosodjanak arról, nem jár mellékhatásokkal és valóban hatékony.
Talán a rengeteg jótékony hatásának köszönhetően vagy csak az íze miatt ilyen közkedvelt. Az viszont tagadhatatlan, hogy áfonyát fogyasztani a nagyszerű kulináris élmény mellett igen egészséges. Készíthetünk belőle, teát, mártást, süteményt, de akár nyersen, magában is fogyaszthatjuk!




























