Fejfájás, migrén - Mi állhat a tünetek mögött?

Az összes fejfájástípus közül a migrénre jellemző leginkább, hogy cselekvőképtelenné teszi az embert. Általában a fej egyik oldalán jelentkezik. Reggel, ébredéskor kezdődik, napközben erősödik és több napig is eltarthat. Amikor végre megszűnik, nem tart örökké a nyugalom, csak a fájdalom következő visszatéréséig. Elviselhetetlenül erős lehet, akkor, ha lüktető: ilyenkor olyan érzés fogja el az embert, mintha valaki a szív ritmusára ütögetné a koponyát. Hányinger, hányás is felléphet, megváltozhat a viselkedés (visszavonulás, elszigeteltség, ingerlékenység), sőt a beszédben és a látásban is zavar keletkezhet. A migrén és a fejfájás objektív okai nem ismertek: lehetnek idegi, neurológiai, hormonális vagy érrendszeri eredetűek. Feltehetően az arcot beidegező háromosztatú idegben (V. agyideg) és az agyhártyát ellátó verőérben (arteria meningea) keletkeznek: az artériák falában lévő izmok összehúzódása során érgörcs és vérellátási zavar alakul ki az agyban. A jellegzetes, lüktető, kínzó fejfájást az artériák újbóli, hirtelen kitágulása és a fokozott véráramlás váltja ki.

A rohamokat számtalan tényező idézheti elő:

Hormonműködés: a nőknél kulcsszerepet játszik a fejfájás kialakulásában, a migrénes rohamok száma menstruáció előtt vagy alatt nő, terhesség idején és a menopauza után eltűnik.

Táplálkozás: szénhidrát tartalmú élelmiszerek ( a vér cukorszintjét hirtelen növeli meg) vagy az alkoholfogyasztás, dohányzás (a nikotin növeli a koponyán belüli artériás nyomást), a koplalás, a kávéivás hirtelen visszafogása kedveznek a fejfájás kialakulásának.

Fizikális terheltségek és éghajlati tényezők: a túl kevés vagy túl sok alvás, nagyon erős fény, hirtelen fizikai erőkifejtés, stb. A hideg és meleg fronthatások szintén megterhelhetik az agyi ereket.

Lelki okok: A feszültség okozta fejfájást a stressz vagy erős koncentráció válthatja ki.

Orvosi gyógymasszázs kezeléssel könnyen kikúrálható a migrénes hajlam

A migrén eredetét mindig meg lehet határozni, ez általában a munka, rossz testtartás, a gondok, személyes problémák válthatják ki. Állandó fejfájás esetén minél előbb forduljunk orvoshoz, mert fennállhat az agyi érgörcs vagy Stroke (agyvérzés) veszélye. Neurológiai vizsgálat (CT vagy MRI) után, ezzel is kizárva az agyi aneurizmát és agydaganatot biztonságban elkezdhető a gyógymasszázs kezelés.

Szervezetünket megterhelhetik a szélsőségek, ami hatására a musculáris rendszer jobban befeszül, csomósodik és elzárja, akadályoztatja a keringést. A napi folyadék mennyiségének a hiánya (2,5-3 l víz) is problémákat okozhat szervezetünkben, a vesék és az érrendszer terhelődhet, ami zavart reakciókat válthat ki a vegetatív idegrendszerben. A rohamok általában heves fejfájást okoznak, azonban nem veszélyesek. Orvosi gyógymasszázs kezelésekkel a rohamok időtartama és súlyossága csökkenthető, megszüntethető.

Fotó: sunchlorella.com

Oldalak

Lifestyle
Legjobb barátodnak is felteheted ezt az egyszerű, de annál trükkösebb kérdést, amiből könnyedén kiderítheted, vajon mennyire ismernek jól téged a hozzád legközelebb állók.
Egészség
Ha nem szeretnéd már idejekorán hajfesték segítségével elfedni ősz hajszálaidat, hanem inkább egy természetes módszert próbálnál ki, ami lelassítja az őszülést, akkor jó helyen jársz, ugyanis...
Fashion&Beauty
Anderson megújhodott külleméről még kolléganője, a magyar származású Jamie Lee Curtis is elmondta a véleményét.