Egészség

Tudtad? Valójában ezért fázunk meg a hidegben

Egy új kutatás igyekezett megválaszolni a kérdést, ami voltaképpen az ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget.

Miért fázunk meg gyakrabban, ha rossz az idő?

Adottnak és megmásíthatatlannak vesszük, hogy az őszi-téli időszakban sokkal gyakrabban és nagyobb eséllyel fázunk meg, mint az esztendő más időszakában. Olykor-olykor persze nyilván mi magunk is eltűnődünk rajta, vajon milyen okoknak is köszönhető mindez, az azonban meg sem fordul a fejünkben, hogy akár másképp is lehetne. Természetesen a kutatókat is élénken foglalkoztatja a téma, most például egy vadonatúj vizsgálat próbált meg fényt deríteni rá, miért is kínoznak bennünket sokkal gyakrabban a megfázásos tünetek a téli hónapokban.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology nevű szaklapban megjelent tanulmány lehet az első olyan tudományos vállalkozás, ami érdemi választ ad arra, hogy a közönséges megfázás, az influenza és a koronavírus miért eredményez jelentékeny szezonális kiugrásokat, amikor egyes régiókban elromlik, hidegebbé válik az idő - írja az IFLScience nevű lap. A kutatás emellett abban is hasznunkra lehet, hogy a jövőben hatékonyabban védekezzünk e közismert betegségek ellen.

Fotó: 123rf

Lapozz, rögtön folytatjuk!

Oldalak

Egészség
Lifestyle
Futótűzként terjed a közösségi oldalakon egy feladvány - azt állítják, aki képes megoldani, az nagy valószínűséggel pszichopata.
Lifestyle
Mindenkivel előfordult már, hogy majd összeestünk az éhségtől, és beszaladtunk az első gyorsétterembe, ami az utunkba került. Ilyenkor általában szószt is kérünk a krumplihoz vagy csirkefalatokhoz.
Lifestyle
Szerencsés fejezet veszi kezdetét a Vízöntő életben. Napi horoszkóp!