Vakcina helyett teával és sóval küzdenek a koronavírus ellen Észak-Koreában

Külföldi segítséget nem fogadnak el, inkább ezer tonna sót rendeltek, hogy gargalizálással gyógyítsák a koronavírusos betegeket.

Alternatív gyógykezeléssel a koronavírus ellen

Alig több mint egy hete számoltunk be róla, hogy Észak-Koreában két évvel a világ többi országa után, hivatalosan is megerősítették a koronavírus megjelenését. A helyzet olyannyira komoly, hogy már akkor bevezették a legmagasabb járványügyi vészhelyzeti szintet, a helyzet pedig azóta sem javul. Az Euronews most arról ír, hogy egyetlen nap alatt 232 ezer új esetet jelentettek. Mivel a hatóságoknak nem áll rendelkezésére megfelelő mennyiségű koronavírusteszt ahhoz, hogy felmérjék a járvány valós elterjedését, ezért csak a lázban szenvedők számáról adnak hírt. A fertőzöttek száma ennek alapján már meghaladja az 1,7 milliót. A halottak száma azonban egyelőre alacsony: 62 fő hunyt el hivatalosan a betegségben. Nemzetközi járványügyi szakértők szerint a valós fertőzöttség sokkal magasabb lehet Észak-Koreában, hiszen a Covid nem mindig okoz lázat, így tesztelés hiányában sokaknál nem mutatható ki, hogy elkapták-e a vírust.

A fővároson kívül az egészségügyi ellátórendszer rendkívül gyenge, a lakosság pedig oltatlan. A 24 milliós ország határait 2020 elején, a koronavírus-terjedésével egyidőben zárták le, hogy megpróbálják magukat izolálni a járvánnyal szemben. Az elmúlt években külföldről érkező ajánlatokat, illetve a Covax nemzetközi oltóprogram felajánlásait az ország szisztematikusan elutasította. Azt a három millió orvosi maszkot sem kérték, melyet Kína ajánlott fel nekik még 2021-ben.

Ehelyett "tradicionális" módokon küzdenek a koronavírussal szemben. Miután a phenjani rezsimnek nincsenek hatékony vírusellenes gyógyszerei, a külföldi segítséget pedig eddig elutasították, elsősorban gyógyteákkal, vagy sósvizes öblögetéssel vennék fel a harcot a vírussal. Azt javasolják a koronavírusos betegeknek, hogy reggel és este sós vízzel gargarizáljanak, ennek érdekében ezer tonna só érkezik Phenjanba, hogy "fertőtlenítő oldatot" készítsenek belőle. Ez az orrjáratok és a szájüreg fertőtlenítése ugyan valóban vírusölő hatású lehet, de a koronavírus terjedését nem gátolja meg.

A helyi sajtóban azoknak, akik nem súlyos betegek gyömbér-, fűzfalevél- vagy loncteát ajánlanak, ami egyébként valóban hatékony lehet a tünetek enyhítésében és a folyadékvesztés pótlásában, magára a vírusra azonban hatástalanok. A súlyos betegeknek ezek mellett fájdalomcsillapítót és antibiotikumot is javasolnak.

A sós étrend az elhízás esélyét is növelheti. Egy tudományos kutatás eredményei szerint a túlzott sófogyasztás állandósíthatja az éhségérzetet, túlevéshez vezethet továbbá a só megköti a vizet a szervezetben, mely nem csak pluszt jelenthet a mérleg nyelvénél, de a vesék munkájára is terhet ró.

Fotó: 123rf; leadfotó: MTI/EPA/KCNA

Oldalak