Amit minden nőnek tudnia kellene - Erre utal a menstruációs vér színe

A menstruációs vér színe árulkodik arról, hogy minden rendben megy-e a szervezetedben. Lehet, hogy már régóta fennáll egy akut probléma, amiről eddig fogalmad sem volt, úgyhogy érdemes figyelni a tested jelzéseire. Mutatjuk, melyik szín mit jelent – olvasd el!

Pirosas rózsaszín

Ha vannak olyan napok, amikor halvány, pirosas rózsaszín a menstruációs vér színe, akkor az azt jelenti, hogy egy kicsit „lájtosabb” mennyiségű vér ürül belőled. Csak abban az esetben kell orvoshoz fordulnod, ha két ciklus között tapasztalod ezt a típusú vérzést. Hormoningadozás vagy rejtett sérülés okozhatja, és utalhat korai szakaszban lévő terhességre.

Világos piros

A világos piros vérzés az egészséges, normális szín; arra utal, hogy minden rendben van a menstruációddal. A méhnyálkahártyád lelökődik, amikor kell, és a vérzés segítségével kiürül a szervezetedből, ahogy kell. Akkor szükséges ellátogatnod a nőgyógyászodhoz, ha a ciklusod 8 napnál hosszabb, és a vér színe ugyanilyen világos piros marad.

Menstruáció naptár

Sötét burgundi (vörös)

A menstruáció legnehezebb, legkeményebb napjain feltűnhet, hogy a vérzés sötét burgundi színűvé, vagyis sötét vörössé válik, illetve apró vérrögök is vannak benne. Ez teljesen normális, ha mindössze néhány napig tart, mert a méhed ilyenkor elég nagy sebességre „kapcsol”. Abban az esetben, ha ez az erős és sötét folyás hosszabb ideig elhúzódik, érdemes szakemberhez fordulni, mert könnyen lehet, hogy cisztás fibrózisod van. A cisztás fibrózis egy örökletes genetikai betegség, amelynek lényege, hogy génkárosodás miatt a klorid ion és a víz a mirigyekbe nem vagy alig jut át, így a képződött váladék besűrűsödik, ezáltal a szervezetből nem tud rendesen kiürülni, mintegy dugót képez. Szakemberek szerint ilyenkor érdemes azt is megfigyelni, megjelennek-e szürkés vérrögök a vérzésben, mert az korai vetélésre utalhat.

Pirosas narancssárga

Minden olyan menzeszre nagyon oda kell figyelni, ami pirosas narancssárga színnel ürül a testből. Általában egy vaginális fertőzés, például bakteriális vaginosis korai jele lehet, amit azonnal kezeltetni kell, mielőtt elfajulna, mert egyebek mellett kismedencei gyulladást okozhat. A webbeteg szerint ez a hüvely leggyakoribb fertőzése, melyet az okoz, hogy a normál hüvelyflórát alkotó lactobacilusok valamilyen okból eltűnnek, így a pH emelkedik, és azok a baktériumok - anaerobok, gardnerella vaginalis -, melyek egyébként csak kis számban vannak jelen a hüvelyben, képesek elszaporodni.

Lapozz, cikkünk a következő oldalon folytatódik!

Fotó: 123rf.com

Oldalak

  • 1
  • 2