Gyakori emésztési zavarok? Így szüntetheted meg őket két egyszerű lépésben

A gyakori emésztési zavarok nem csak a mindennapjainkra lehetnek hatással, de hosszútávon akár súlyos egészségügyi problémákat is okozhatnak. Éppen ezért nem érdemes sokáig halogatnunk a panaszok kezelését, főleg, ha a megoldás sokszor egyszerűbb, mint gondolnánk.

Sokakat érintő probléma

Bélflóránk érzékeny egyensúlyának fenntartása olykor nem egyszerű feladat. Tekintve, hogy a bél idegrendszere közvetlen összeköttetésben áll az aggyal, és itt zajlik az immunfolyamatok 80%-a is, ezért minden drasztikus külső hatás könnyen felboríthatja a kényes kolónia egyensúlyát. Lehet ez egy fertőzés, ahol a kórokozó baktériumok elszaporodnak a hasznos kárára, egy antibiotikum kúra, ami nem válogat, melyik törzset pusztítsa el, egy túlzásba vitt fogyókúra, vagy egy utazás alatti találkozás egy ismeretlen baktériumtörzzsel.

A tünetek persze változatos formában jelentkezhetnek, úgy mint:

  • puffadás,
  • székrekedés,
  • hasmenés,
  • savas reflux,
  • hirtelen hízás vagy fogyás,
  • kedvetlenség, depresszió

Mondanunk sem kell, egyik sem kellemes állapot, szerencsés esetben azonban ezek akár gyorsan múló tünetek is lehetnek és csak a nem megfelelő táplálék vagy időleges stressz okozza őket. Ha azonban a tünetek hosszabb ideje fennállnak, érdemes lehet minden olyan lehetőséget megfontolni, mely az emésztési zavarokat a bélflóra támogatásával, és a saját immunfolyamatok erősítésével szüntetheti meg.

1. lépés

Tápláljuk rostokkal és erősítsük a jó baktériumokat probiotikumokkal

A hasznos béllakók nagyon szeretik a rostokat, míg a károsak inkább a cukrot kedvelik. Így egy rostgazdag étrenddel és csökkentett cukorbevitellel már csak a táplálkozásunkkal is sokat tehetünk a panaszok enyhüléséért és az egészséges állapot fenntartásáért. Mindemellett pedig válasszunk olyan probiotikumot, ami megfelelő, egymást támogató baktériumtörzsekből tevődik össze, valamint ellenáll a gyomorsavnak és a különböző enzimeknek, így támogatva a bélflóra hasznos baktériumait.

2. lépés

A tünetek alapján válasszunk immunfolyamatokat erősítő homeopátiás gyógyszert

A homeopátiás kezelésben olyan növényi és ásványi eredetű szerek vesznek részt, amik az immunfolyamatokat erősítik a megfelelő irányban. Mivel a módszer nem betegségre, hanem egyéni tünetekre rendel szereket, legfőbb alapja pedig a megfigyelés, a homeopátiás gyógyszerek esetében egyáltalán nem mindegy, hogy az adott emésztési zavar pontosan milyen tünettel is jár. Csak hogy a leggyakoribbakat említsük:

Hasmenés

Egy olyan hasmenés esetében, ami erőteljes görcsökkel jár, de a beteg megkönnyebbül utána, a podophyllum homeopátiás alapanyagból készült szer lehet hasznos. A hányással, égető fájdalommal jelentkezőnél viszont az arsenicum album alapanyag segíthet.

Puffadás

Ha egy beteg a köldöke felett érzi a fájdalmat, állapota a hagymás ételektől romlik, az édességet pedig kifejezetten kívánja, akkor a lycopodiumból készült szerhez kell nyúlnia. Ha viszont ez a puffadás a köldök alatt jelentkezik, és leginkább friss levegőre vágyik a beteg, akkor a carbo vegetabilis lesz a megoldás.

Gyulladás, allergiás reakciók

A fenti tünetek legyakrabban egy-egy antibiotikum kúra után jelentkeznek, ami a hasznos és a kórokozó baktériumokat is elpusztítja, így a belekben csak az ellenálló törzsek, és a gombák maradnak életben. Ez gyulladást, és hosszútávon apró sérüléseket okoz a bél falán, amin keresztül az ételekből idegen fehérjék kerülhetnek a véráramba, amire az immunrendszer gyulladással, allergiás reakciókkal, autoimmun folyamatokkal válaszolhat. A gombák túlzott elszaporodása ellen candida albicans-ból (monilia) készült homeopátiás gyógyszer javasolt.

Ingyenes webinárium a témában (x)

Jól látható tehát, hogy a homeopátiás szerek helyes alkalmazásához mindenekelőtt meg kell tanulnunk megfigyelni egyéni reakcióinkat. Ehhez nyújt segítséget dr. Andits Mónika háziorvos, homeopata orvos ingyenes webináriuma, melyben a probiotikumok helyes használatáról, az emésztési panaszok gyakran használt homeopátiás szereiről és a bél mindennapos védelméről, karbantartásáról kaphatunk információt. Jelentkezni itt tudsz!

Forrás: homeopatia.info.hu
Fotók: 123rf.com

Oldalak