Hasmenés és krónikus fáradtság - 7 tünet, ami arra utal, hogy élősködő van benned

Az élősködő vagy parazita egy másik faj egyedeinek testében vagy testfelszínén él, és annak testéből táplálkozik. Bizonyos fajok ártalmatlanok, és nagyban hozzájárulnak a test normális működéséhez, míg mások komoly pusztítást végeznek a szervezetben – cikkünkből megtudhatod, milyen tünetek jelzik az utóbbi, kellemetlen csoport garázdálkodását.

1. Gyenge immunrendszer

A paraziták, akár a piócák, felszívják a testből a tápanyagokat, így az immunrendszernek sokkal alacsonyabb fokozaton kell működnie: minél kevesebb vitamint, ásványi anyagot, energiát igyekszik felhasználni. Ha ez még nem lenne elég, mivel a paraziták képesek arra, hogy erősen fokozzák az immunoglobulin A (IgA) termelését, kimerítik a szervezetet. Az IgA egyébként a webbeteg.hu szerint a vér immunglobulinjainak 15-20%-át képviseli, és a testfelszínre jutott, lenyelt vagy belélegzett patogénekkel szemben fejti ki védő tevékenységét. Minél jobban elfárad a szervezet, az immunrendszer annál kevésbé tudja kivédeni a baktériumok, vírusok támadását.

2. Krónikus fáradtság

Ha az immunrendszer legyengül, akkor nem csoda, ha az ember úgy érzi, semmi energiája nincsen. Az előző bekezdésben már kifejtettük, a paraziták hogyan vonják el a tápanyagot és az erőt a testből; ez a szerencsétlen állapot kimerültséghez, depresszióhoz, koncentrációs nehézségekhez és általános apátiához vezet – egy idő után mindegyik tünet krónikussá válik.

3. Alvászavar

A paraziták egyes fajai miatt alvászavarral küzdenek a páciensek, több okból is. Az élősködők megtámadhatják az idegrendszert, ráadásul éjszaka a máj sokkal nehezebben választja ki az apró lények által termelt toxinokat a szervezetből. A nem kívánatos vendégek megváltoztatják a szervezet normális működését, ez állandó diszkomfortérzéshez, vezet, ami szintén nehezíti az elalvást. Vannak betegek, akik például arról számoltak be, hogy a folyamatos végbéltájéki viszketés miatt nem tudták lehunyni a szemüket.

Fotó: healthtoday.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!