Életveszélyesek lehetnek a macskák a terhes nőkre? A védőnő válaszol

A várandóssággal kapcsolatban rengeteg olyan tévhit terjeng a különböző platformokon, vagy éppen a családunk és barátaink körében, amelyeknek nem mindig érdemes hitelt adni. Antal Zsófia védőnőt kértük meg arra, hogy segítsen kiigazodni a babavárással kapcsolatos tények és tévhitek sokszor bonyolult labirintusában.

Hitek és tévhitek a babavárással kapcsolatban

Ha valaki babát vár, szinte biztos, hogy amint kiderül, elkezdi bújni az internetet, a kismamáknak szóló könyveket és magába szívja a barátok és családtagok jótanácsait. Az információk óriási halmazában azonban ajánlatos szelektálni, és csak a valóban hiteles forrásokra érdemes hagyatkozni, máskülönben a hamis információk nagyon könnyen beszippanthatják a kismamákat. Nézzük, hogy a szakember mely tévhitekkel találkozik leggyakrabban, és hogy ezekben a kérdésekben mi is a valóság.

terhes nő nagy has pocak baba

Kattints a galériára!

Szalámi és az érlelt sonka tabu a terhesség alatt A fogyasztható ételek és italok listáját már a terhesség korai szakaszában érdemes ellenőrzi. Az interneten keresgélve azonban számos tiltólistás alapanyaggal találkozunk, pedig a szabály ennél sokkal egyszerűbb. A tiltólistás alapanyagok a nyers hús, nyers tojás, valamint az érlelt sajtok, mint a camembert és a brie, illetve halat és májat csak heti egyszer fogyasszanak a kismamák, minden mást azonban nyugodtan meg lehet enni. Tévhit az is, hogy a kolbász, a szalámi vagy az érlelt sonka sem szerepelhet a babát várók étrendjében, hiszen a szárított vagy füstölt ételek feldolgozott élelmiszereknek minősülnek, melyek nyugodtan fogyaszthatók, csak a házi készítésű formáktól érdemes óvakodni. Persze fontos a változatos táplálkozás, így az is, hogy rengeteg zöldséget és gyümölcsöt is egyen, aki várandós, ez alól csak két kivétel van: a nyers sárgarépa és a nyers cékla, amelyek magas nitrit tartalommal bírnak. Feldolgozott állapotban persze ezek is nyugodtan jöhetnek.
Kattints a további képekért!

Leadfotó/Fotók: 123rf.com

Oldalak