Élénkítenek és egészségesek - 5 teaféle kávé helyett

Aki nem szereti a kávét, de gyakran küzd fáradtsággal, az könnyen pótolhatja a koffeint valamilyen gyógyteával. Viszont aki sok kávét iszik, annak is érdemes átszokni ezekre az alternatív megoldást jelentő élénkítőkre. A kávéval ellentétben ugyanis a teák – egy-két méregerős keveréket kivéve – nem emelik a vérnyomást, sőt, néhány áldásos hatásuk is ismert. Összegyűjtöttük az 5 legjobbat.

Fekete
A fekete tea az egyik leghatásosabb élénkítő teafajta. Számtalan vegyület található benne, melyek hozzájárulnak a testi-szellemi egészséghez is. Fogyasztása – a serkentő hatása ellenére – relaxálttá tesz, javítja a hangulatunkat, így segít a stressz elleni küzdelemben is. Olyan anyagokat tartalmaz, amik megkötik az úgynevezett szabadgyököket a szervezetben – ezek okozzák a sejtek károsodását, betegségek kialakulását. Ezen kívül akár a kellemetlen lehelet is megelőzhető vele, ugyanis gátolja a baktériumok növekedését, többek között a szájban is.

Zöld
A zöld tea élénkítő hatása már régóta ismert, manapság egyre többen fogyasztják előszeretettel, így sok ízesítéssel kapható. Mivel – a fekete teával ellentétben – nem erjesztett, vagy égetett, ebben még több hasznos összetevő megmarad. Magas antioxidáns tartalma miatt az orvosok mindennapi fogyasztását javasolják. Segít ezen kívül a rák, illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, jó a fogszuvasodás ellen, és serkenti a zsírégető folyamatokat is, vagyis hozzájárulhat a fogyás felgyorsításához.

Guarana
A kevésbé ismet guaranából készült tea is koffeint tartalmaz, így tökéletesen helyettesíti a kávét. A guarana nem más, mint egy, az Amazonas őserdeiben honos kúszónövény. Stimuláló hatása növeli a teljesítményt, segíti az összpontosítást és koncentrációt, elterjedt például sportolók körében. Kutatások alátámasztják, hogy hatékonyan alkalmazható hasmenés, fejfájás, vagy akár arthritisz ellen is.

Oldalak

  • 1
  • 2