Éjszakai falásrohamok törnek rád? Súlyos betegség okozhatja

A vacsora ellenére lefekvés előtt még muszáj falatozni, sőt az éjjeli felébredéskor is enni kell? Hova tűnik éjjel a kamrából, hűtőből az étel? Az éjjelente kifosztott hűtő, a gyarapodó kilók után nyomozva két alig ismert táplálkozási- és alvászavar kerül a gyanúsítottak listájára. Szakértőnk, Dr. Gajdács Ágnes obezitológus, testsúlygyógyász cikkét olvashatjátok.

Összezavarodott biológiai óra

A rohanó, stresszes életforma, az állandó időhiány, a túl sok inger teljesen kibillenti az egyensúlyából a normális életritmusunkat, ami együtt jár például a táplálkozás, az alvás, vagy a testmozgás ritmusának teljes felborulásával. Ez viszont nagy baj, hiszen a szervezetünk egészséges működésének egyik legfontosabb tényezője a biológiai óránk megfelelő működése.

A napszaki (más néven cirkadián) ritmus egy 24 órás periódusonként lezajló biológiai aktivitásváltozás, ennek segítségével tudunk a környezetünkhöz alkalmazkodni. Az életmód, a táplálkozás, mozgás, gyógyszerfogyasztás és rengeteg egyéb tényező van hatással a biológiai óránkra, ezen keresztül az egyes szervek összehangolt működésére. A biológiai óránk közvetlen kapcsolatban van például a tobozmiriggyel, melynek fő feladata az egészséges alvás-ébrenlét ciklus fenntartásában alapvető fontosságú melatonin hormon termelése, melynek mennyiségét a szemünkbe jutó fénymennyiség szabályozza.

A modern életforma azonban fényárral áraszt el minket, már fényszennyezésről beszélhetünk. Ez azért probléma, mert a mesterséges világítás, a késői lefekvés, a hálószobában világító eszközök (pl. bekapcsolva hagyott tv, számítógép, mobiltelefon, világító kapcsolók stb.) hatása a melatonin szintre nemcsak az alvás minőségét és mennyiségét, de például a menstruációs ciklust is befolyásolja, sőt a mellékvese stresszhormonjainak termelődésére és az immunrendszer működésére is hatással van. Ez az egyik oka annak, hogy a napszaki ritmus felborulása hozzájárul a súlyfelesleg, cukorbetegség, magas vérnyomás, sőt a mell-, prosztata- és vastagbélrák kialakulásához, és a korai öregedéshez. Tanulmányok szerint a biológiai óra összezavarása fényszennyezéssel már 10 hét alatt inzulin rezisztencia kialakulásához vezethet. A manapság nagyon gyakori alvászavarok növelik az elhízással összefüggő ún. nem alkoholos zsírmáj súlyosságát és az inzulinrezisztencia, illetve cukorbetegség kockázatát.

Szervezetünk szöveteire, szerveire önmagukban is jellemző a cirkadián ritmus. A perifériás biológiai óra önmagában is szerepet játszik a máj, tüdő, vese, mellékvese, lép, hasnyálmirigy, szív, gyomor, harántcsíkolt izom, illetve a zsírszövet környezeti változásokhoz való alkalmazkodásában, a szervezet normális működésében.

Lapozz a folytatásért!

Fotó: Daily Mail

Oldalak

Szólj hozzá Te is!