Egy keveset emlegett, de kiváló fűszer - A fenyőmag

Nálunk nem annyira népszerű még, de egyes nemzeteknél az ételek alapvető hozzávalói közé tartozik a fenyőmag. De nem csak az ételek ízesítésére kiváló, hanem számos más olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek jótékonyan hatnak a szervezetünkre.

A fenyőmag felhasználása egyáltalán nem a mostani kor újdonsága, ugyanis már a rómaiak korában is fontos összetevője volt az ételeknek. De ugyanígy használták keleten, sőt az amerikai őslakosok is ismerték már a jótékony hatásait.

A fenyőmagnak alapvetően a napraforgómaghoz hasonló színe van, de a méretükben különböznek, a fenyőmag nagyobb méretű. A tárolásánál figyelni kell, mert gyorsan avasodik, így nem tartható sokáig. Ugyan a fenyőmag nem a legolcsóbb fűszerek közé tartozik, és ez főleg amiatt van így, mert elég körülményes hozzájutni - a fenyőmagot ugyanis kézzel szedik ki a tobozokból. De jótékony egészségügyi hatásai miatt érdemes időnként fogyasztanunk, illetve ételeink fűszerezéséhez használnunk.

Antioxidáns
A fenyőmagnak nagyon magas az antioxidáns tartalma, amely a különböző betegségek megelőzésében segít, illetve olyan telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelynek segítségével az érrendszeri betegségek ellen hatékonyan tudunk védekezni.

E-vitamin
Magas az E-vitamin tartalma, amely a szív és agy működéséhez elengedhetetlen. A koncentrálást is segíti, így stresszesebb időszakban érdemes a fenyőmagból többet fogyasztani. Illetve megköti a káros szabadgyököket és ezzel megakadályozza az érelmeszesedést, ezért a szívbetegségek megelőzésében nagyszerű segítség a fenyőmag.

Kálium és magnézium tartalom
A kálium és a magnézium tartalma segít a vérnyomás csökkentésében és ezzel szintén a szív működésének tesz nagyon jót. De nem csak ezért fontos, hiszen a magnézium elengedhetetlenül fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez. És a csontok erősségét is segíti.

Ezeken kívül a koleszterinszint csökkentésében élen jár a fenyőmag, tehát elmondható, hogy az olajos magvak közül a fenyőmag szintén egy olyan fantasztikus eszköz, amelynek érdemes kihasználnunk a kedvező hatásait.

Oldalak

Szólj hozzá Te is!