Egészségőrzés télen is

A fagyos évszak eljövetele nagy hatással van az emberi szervezetre, így fontos megvizsgálnunk az egészség szempontjából is.

Táplálkozás

Országunk éghajlati adottságai következtében télen kevesebb féle gyümölcs, illetve zöldség fogyasztására van lehetőség, ezért fokozottan kell figyelnünk étrendünkre. A sötét , hideg téli reggeleken szervezetünknek fokozottan szüksége van az étel bevitelre és valamilyen meleg ital, például tea, kávé vagy forrócsokoládé elfogyasztására.
A napi ötszöri étkezés érdekében fogyasszunk tízórait és uzsonnát is. Ennek a célnak tökéletesen megfelel egy könnyed joghurt, egy saláta, vagy bármilyen gyümölcs.
Ha van rá lehetőségünk, ebédre próbáljuk a vitaminokat tartalmazó, nem zsírdús ételeket választani. Sokat segíthet egészségünkön egy meleg zöldségleves, zöldséges köretek, fehér húsok, hal, illetve saláta elfogyasztása.
Fontos, hogy a vacsora időpontja ne essen túl későre, és próbáljunk friss terméket fogyasztani. Egy citromlé helyett igazi citromból facsart, C-vitaminban dús, gőzölgő teáért nagyon hálás lesz szervezetünk.

 

Bőrápolás

A téli időjárás bizony nem kíméli bőrünket, rettentően kiszárítja. Erre a benti meleg helyek és a kinti hideg közti különbség is rátesz egy lapáttal, ezért ebben az évszakban mindenkinek kötelező a hidratálás! Ha huzamosabb időt készülünk a szabadban tölteni, akkor ajánlott zsírosabb krémmel bekenni arcunkat. Otthon végezzük el a szokásos három lépéses hidratálást, és ügyeljünk rá, hogy éjszakai krémünk engedje lélegezni a bőrt.

 

Öltözködés

Egyértelmű, hogy télen az egyik legfontosabb dolog a megfelelő öltözködés. Most persze nem az épp aktuális trendekre gondolok, hanem az egészségünk megőrzése érdekében betartandó szabályokra.
Valamilyen fejfedő viselése kötelező, legyen az sapka vagy kalap, kinek mi áll jól. Ez több szempontból is fontos, egyrészt mert eltakarja a fülünket, így védve azt a megfázástól, illetve óvja fejbőrünket, amin keresztül a test hőleadásának igen jelentős része történik. A kesztyű viselése sem elhanyagolható, hiszen kezünk hajlamos a hamari fagyásra.
Télen elengedhetetlen a réteges öltözködés is, mert a különböző rétegek közé levegőmolekulák kerülnek, amik melegítenek minket. A legjobb, ha ruházatunk kívülről vízálló és semmiképpen sem szűk! Ez azért fontos, mert szűk viseletek rontják a vérellátást, ami csökkenti melegítő levegőréteg helyét.

Oldalak

Video Visszatérés a munkába kisgyerek mellől - tippek a szakértőtől
Sztárok
Tegnap este főleg, de még ma is szinte az egész ország Csoboth Kevin nevét skandálja. A skótok elleni bombagólját még sokszor meg fogjuk nézni.
Sztárok
Charlotte hercegnő már most lenyűgöző sportoló, édesanyja, Katalin hercegné nyomdokaiba lépve többféle sportot is szeret, a tenisztől a rögbiig. Ám egy sport különösen elrabolta a szívét: a futball.
Home&Design
Az orchidea az egyik legszebb virág az egész világon. Ha fordítunk egy kis időt a gondozására, akkor olyan gyönyörű lesz, mint még soha!