Pontos, egyszerű heti menük az egészséges és változatos táplálkozásért

Számtalanszor hallani, olvasni arról, hogy mit együnk, ha ilyen vagy olyan allergiával, intoleranciával, egyéb emésztőrendszeri vagy szív-és érrendszeri betegséggel küszködik valaki, netán fogyni akar, vagy izmosodni. Arról viszont ritkábban esik szó, hogy mit egyen egy egészséges gyermek vagy felnőtt, aki egyszerűen úgy szeretne táplálkozni, hogy minden olyan tápanyagot amire a szervezetnek szüksége van, napi étkezése során be tudjon vinni és emellett változatos is legyen.

Egészséges, változatos étrend

Mindig elmondják nekem, hogy tulajdonképpen „egy olyan diétás összeállításra lenne szükség, amiben az illető semmit nem szeretne kihagyni: sem a fehérjét, sem a cukrot, sem a szénhidrátot, egészséges és alapvetően odafigyel arra, hogy mindenből csak mértékkel fogyasszon.”

Ebből arra következtetésre jutottam, hogy igenis van igény arra, hogy legyen egy heti minta, ami alapján később már önállóan össze tudtok állítani egy-egy heti menüt.

Készítettem nektek egy táblázatot egy kis útmutatóval az elején, illetve a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásából is csatoltam pár nagyon fontos mondatot, adagolási útmutatót.

’Az egészséges táplálkozás nem ördöngősség, és számos út vezet a megfelelő megoldáshoz. Magas szintű tudományos bizonyítékok szólnak a változatosság előnyei mellett, vagyis arról, hogy az egészséges táplálkozás megvalósításához nincs szükség egyes élelmiszercsoportok kizárására az étrendből. Ehelyett a különböző élelmiszerek rugalmas kombinációjával válik kézzelfoghatóvá a hétköznapok szintjén az egyéni igények, preferenciák, kulturális hagyományok figyelembevételével az egészséges táplálkozás.

Az OKOSTÁNYÉR® végigvezet bennünket az alapvető élelmiszercsoportokhoz (zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás) kapcsolható táplálkozási tanácsokon. Emellett a megfelelő folyadékbevitelre, továbbá a zsír-, cukor- és sóbevitel mérséklésére vonatkozó útmutatás is megfogalmazódik. Így ad iránymutatást egy napi étrend ajánlott összetételéről. Az egészséges életmódnak a rendszeres fizikai aktivitás elválaszthatatlan része, ezért bár szoros értelemben nem tartozik a táplálkozás tárgykörébe, de a javasolt mozgásmennyiség is helyet kapott a legfrissebb ajánlásban.
(MDOSZ ajánlás alapján)

- Kenyér vagy pékáru: reggelire lehet teljes kiőrlésű vagy sokmagvas, olívás, rozsos

- Műzli (lehet bolti vagy házi) lehet bele joghurtot, gyümölcsöt, mézet vagy lekvárt tenni – ezt a tipusú reggelit abban az esetben, ha sportolás vagy fizikai munka követi az étkezést

- Gyümölcsöknél: piros bogyós gyümölcsök, citrusfélék, idény jellegű gyümölcs

- Főzelék saját anyagával sűrítve

- Zöldség: egy kistányérnyi mennyiség, 3 különböző színű legyen (pl.uborka,paprika, paradicsom)

- Folyadék: tea (rendes főzött, reggel mehet bele méz), szénsavmentes ásványvíz 2-3 l/nap

- Fűszerezés: zöld fűszernövények, mint: oregano, bazsalikom, rozmaring, majoranna, menta, kakukkfű, petrezselyemzöld, zeller (aki szereti a csípőset akkor chili)

- Tészta: (durum, „al dente”)

- Virsli: minimum 80 % hústartalmú

- Olajos mag: dió, mogyoró, mandula, pisztácia, kesudió, egy szűk maréknyi (NATÚR, nem sózott!)

Írta: Boros Edit, dietetikus

Isteni finom és egészséges is!

Leadfoto és fotó: 123rf,com ; mdosz

Oldalak

Szólj hozzá Te is!