Komoly látásproblémákra számíthat az, aki sokat használ digitális eszközöket - Így védjük a szemünket!

Újságíróként dolgozom, így nem meglepő, hogy a napom nagy részét számítógép előtt töltöm - és úgy hiszem, sokan vannak hozzám hasonló helyzetben. A folyamatos monitorbámulás azonban, akár tisztában vagyunk vele, akár nem, nagyon igénybe veszi a szemünket. A digitális eszközök okozta szemfáradtságot komolyan kell venni - a folytatásban megtudhatod, milyen tünetei vannak, milyen betegségeket idézhet elő és mit tehetsz a káros hatások ellen!

A digitális eszközök használata nagyon igénybe veszi a szemet

A felnőttek több mint 90%-a naponta legalább 2 órát, a 18-29 évesek fele minimum 9 órát tölt digitális eszközök használatával. A leginkább érintett az Y generáció, hiszen minden kilencedik fiatalnak van laptopja, okostelefonja, tabletje vagy más hasonló eszköze. Az adatok, bár riasztónak tűnhetnek, egyáltalán nem meglepőek, hiszen a digitális forradalom gyökeresen megváltoztatta az életünket,; ma már egyszerűen nem lehet elektronikus eszközök nélkül létezni. Ez a fajta életmód azonban nagyon igénybe veszi a szemet, és olyan betegségekhez vezet, mint a szemfáradtság vagy a számítógépes-látás szindróma. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy ezek egyúttal hát-, nyak-, fejfájást és egyéb tüneteket is előidéznek.

Ezeket a szemlazító gyakorlatokat minden nap el kellene végezned

A szemünket, ugyanúgy, ahogy az izmainkat, rendszeresen edzeni kell, hiszen így formában tarthatjuk és késleltethetjük, enyhíthetjük a látás romlását is. Ha nem akarsz idő előtt az orvosnál kikötni, akkor minden nap végezd el ezt a 6 szemlazító gyakorlatot!

A közel tartott digitális eszközök és a környezet közötti tartós fókuszváltás a szem számára megerőltető, alkalmazkodóképessége gyengül, a szem bevörösödik, ég, a látás homályossá, nehézkessé válik. Érdekesség, de nem is az a legnagyobb baj, hogy ezek a tünetek megjelennek, hanem az, hogy a felmérések szerint az érintettek 90%-a nem beszél erről szakemberrel, mert többnyire elkerülhetetlen problémának, „normálisnak” tekinti a helyzetet. Egy nemrégiben megjelent angol felmérés szerint (ahol olyan pácienseket vontak be, akik legalább naponta 4 órát, legalább heti 5 napon át használják digitális eszközeiket) például az Y generációhoz tartozók (17-36 évesek) közül majd minden kilencedik (88%) szenved szemfáradtságtól.

Mit tehetsz a szemed védelme érdekében? Klikk tovább!

Fotó: Mobile Geeks

Oldalak

  • 1
  • 2

Szólj hozzá Te is!