Rohamosan nő a demenciában szenvedők száma: Ezzel előzheted meg

Egyre több embert érint a betegség világszerte.

Demencia

Agyi idegsejtjeink száma az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken, a dolgok felidézése egyre nehezebb feladatnak bizonyul. Ez valahol természetes folyamat, ám a probléma akkor kezdődik, ha ez rohamosan változik negatív irányba és együttjár beszédzavarral vagy az érzékszervek működésének zavarával és az összerendezett mozgásos zavarokkal egyaránt, valamint depresszió és tévezmék is társulhatnak -írja a házipatika.

Az időskori elbutulásként ismert demencia rengeteg áldozatot szerez évente. Az Egészségügyi Világszervezet felmérése alapján az évszázad közepére akár háromszor annyi embert is érinthet, mint most: a jelenlegi közel 50 millióról a következő 30 évben akár 152 millióra nőhet az ebben a betegségben szenvedők száma. A WHO szerint ez viszont az egész társadalomnak komoly nehézséget jelenthet, ugyanis a demenciával élőkről való gondoskodás költségei a 2015-ös 818 milliárd dollárról várhatóan 2000 milliárd dollárra nőhetnek a század közepére -írja a hvg.

Vannak azonban olyan tényezők az egészséges életmód keretein belül, amellyel megelőzhetjük a memóriazavar kialakulását és sokat tehetünk hosszú életünk, szellemileg fitten töltött éveink érdekében.

Megelőzés

A magas vérnyomás, magas vérzsírszint és a cukorbetegség mind hozzájárulhatnak a demencia kialakulásához, de a drogok, az alkoholfogyasztás és a dohányzás is növelik a kockázatot.

Egészséges életmód

A különböző szívbetegségeket megelőző diétákkal agyunk egészségéért is rengeteget tehetünk. Számos gyümölcsről és zöldségről bebizonyosodott már a jótékony hatás vérnyomásunkra és vércukorszintünkre, érdemes tehát ezeket az élelmiszereket beiktatni a napi menünkbe.

A társasági élet nagyon sokat számít. Az időseknél könnyen előfordul, hogy már nem szívesen megy el különböző programokra emberek közé, de ha fontosnak tarta mentális egészségét, mindenképp mozduljon ki otthonából.

Agytorna: keresztrejtvények, memóriajátékok is hasznunkra válhatnak, sőt, az olvasás is rengeteget segíthet a demencia kialakulásának megakadályozásában.

Mellőzzük az alkoholt, a cigarettát és egyéb szervezetünkre káros szokásainkat, váltsuk fel őket napi 20-40 perc aktív testmozgással és figyeljük egész testünkre gyakorolt jótékony hatásait.

Lehet, hogy eddig nem is tudtad, mi okozza a legnagyobb problémát.

Leadfoto és fotó: 123rf.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!