Egészség

Csillagánizs, a természet illatos csodája

Elérkezett a befőzések ideje, érik a szilva, a barack, a körte, az alma, és még sok más nyári, lédús, nap érlelte gyümölcs. Készülhetnek a nyáridéző ízek télire, a kompótok, a befőttek és a lekvárok elkészítésének most van ideje. A fahéjas szilvalekvár talán ismerősen hangzik, és a szegfűszeggel elrakott szőlőbefőtt is egyre elterjedtebb, de mi a helyzet a csillagánizzsal? Ez a dekoratív, édes ételekbe való fűszer vajon mihez illik? Befőzés idejére érdemes beszerezni? A válasz egyértelmű igen, cikkünkből azt is megtudhatod, miért.

Csillagos ánizs, kínai ánizs, ánizscsillag

Ezek a népies elnevezések mind ugyanazt az illatos fűszert rejtik. Illata ugyan kissé emlékeztet a közönséges ánizsra, de a két növény teljesen más rendszertani kategóriába esik, és felhasználási módjuk is eltérő. A csillagánizst az édesfűszerek közé sorolják, hiszen íze édeskés, de néhány sós ételt is fel lehet vele dobni.

Messzi földről érkezett

Ez az értékes gyógy-és fűszernövény Dél-Kína területein őshonos, a dél-ázsiai konyha és népi gyógyászat erőszeretettel alkalmazza a legkülönfélébb módokon. Európában a kínai és a vietnámi konyha elterjedése óta egyre népszerűbb, számos tea fontos alkotóeleme.

Illatos, aromás fűszer

A növény egy örökzöld fa, melynek virága mutatós, csillag alakú, ami aztán terméssé érik. A csillag alakú kemény héj apró magokat rejt, magas anetol tartalma miatt illóolaja értékes. A magokat nem csak hagyományos módon használják, készülhet belőle ánizsolaj is, ami jóval drágább, hiszen elállítása is költséges.

Mihez illik?

A csillagánizs nagyon jól illik gyümölcslevesekhez, kompótokhoz, szószokhoz, lekvárokhoz. Társíthatjuk eperrel, almával, körtével, mandarinnal, szilvával, céklával. Számos alkoholos ital fontos összetevője, de egy egyszerű teát is fel lehet vele dobni.

A népi gyógyászat kincse

A népi gyógyászat fontos növényként tartja számon, hiszen kiválóan enyhíti a reumatikus fájdalmakat, és erős görcsoldó hatással bír. Erősíti az immunrendszert, ezért a téli, influenzás időszakban a belőle készült teát megelőző céllal is érdemes fogyasztani.

A csillagánizs tehát olyan fűszer, amit érdemes otthon tartani, és a befőzések alkalmával elővenni. Ha te is szeretnél felkészülni a télre, most teheted meg, néhány üveg ánizsos körtebefőtt a legjobb ajándék a család számára. Hogy legyen időd mindezt elkészíteni, rendelj finom fogásokat az Interfood étlapjáról, a futár pedig házhoz szállítja!

Oldalak

Egészség
Sztárok
A Nemzet Színésze Palik László YouTube-műsorának vendégeként vallott múltjáról és jelenéről, szakmai- és magánéletéről.
Lifestyle
A holdvíz egy különleges elixír, ami a spirituális lelkek szerint távol tartja a rossz energiákat, megtisztítja a lelket és kitartóbbá varázsol. Kipróbálnád? Mutatjuk a rém egyszerű receptet.
Utazás
Sőt, vasárnap beköszönt az október, de mi ebből semmit sem fogunk érezni.