Egészség

Belegondolni is rettenetes - akár téged is elérhet a betegség, amitől halottnak hiszik magukat az emberek

A Cotard-szindróma egy ritkán előforduló, de meglehetősen súlyos neuropszichológiai betegség.

Azt hiszik, hogy már nem élnek

Előfordulhat, hogy valaki képtelen megérteni, felfogni saját létezését? Nem, nem a deperszonalizáció esetére gondolunk, amikor rövid ideig úgy érezzük, mintha saját életünk külső megfigyelői volnánk. A ritkán előforduló, de meglehetősen súlyos neuropszichológiai betegség, az úgynevezett Cotard-szindróma esetében a páciensek ténylegesen azt hiszik, hogy már nem élnek - írja a Science Alert. A kórképek igen változatosak lehetnek: akad olyan beteg, aki mozgó holttestként tekint magára, de némely páciens azt hiszi, test nélküli szellemként lebeg az örökkévalóságban. A Cotard-szindrómában szenvedők gyakran éheztetik saját magukat, és sokszor előfordul, hogy nem hajlandóak bevenni bizonyos gyógyszereket. De ennél is sokkal megrendítőbb, hogy pontosan milyen kényszerképzetekben hisznek. Lapozz tovább, a cikk a galériában folytatódik!

Az esettanulmányok beszámoltak olyan betegekről, akiket nihilista tévképzetek gyötörnek, de szintén megesik, hogy valaki nemes egyszerűséggel közli orvosaival: már nincs életben, a gyomra nem működik, a mája lebomlott, az arcában pedig megszűnt a vérellátás.
Kattints a további képekért!

Ötmillió 1.5 literes Mizse ásványvízpalackon jelenik meg rövid tájékoztatás a gerincvelői izomsorvadásról (SMA), valamint a betegség tavaly óta mintaprogram keretében elérhető ingyenes újszülöttkori szűréséről. Az edukációs üzenettel ellátott palackok június 1-től kerülnek forgalomba, így kiemelt időszakban találkozhatnak a vásárlók az üzenetekkel. A két vállalat a közös együttműködés keretén belül további 2.5 millió forintot adományoz a Bethesda Kórház Alapítványa és a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége (RIROSZ) számára, melyet szeptemberben adnak majd át az érintett szervezeteknek.

Leadfotó: 123rf

Oldalak

Egészség
Utazás
Messze van, hideg és eljutni is nagyon drága oda. A Déli-sarkra tényleg csak a kiváltságosok mehetnek el az életük során, sőt, az sem adatik meg mindenkinek, hogy egy utasszállító ablakából vessünk...
Lifestyle
Kíváncsi volt rá, milyen lehet, de a jelek szerint ez az egy alkalom elég is volt neki belőle.
Sztárok
Kalocsay Miklós nemcsak a szakmában, hanem a magánéletben is sikeresnek mondhatta magát, a sors azonban végül nem olyan jövőt szánt neki, mint amilyet elképzelt magának.