A legerősebb cinkforrások: 6 étel, amiből többet kellene fogyasztanod
Egészségesek és finomak.
Miért fontos a cink?
Bár cinkre csak kis mennyiségben van szüksége a szervezetnek, mégis nélkülözhetetlen nyomelemként tekintünk rá. Legfontosabb szerepe a a sejtek határoló hártyájának, vagyis a sejtmembrán integritásának fenntartásában van. Cink nélkül a membrán sérülékennyé, és a káros hatásokkal szemben kevésbé ellenállóvá válik, amely a sejt életképességének nagymértékű csökkenését vonja maga után - írja a webbeteg. Ezen kívül kiemelkedő szerepet tölt be a szervezetben zajló enzimatikus folyamatok szabályozásában, részt vesz a vércukorszint, a hormonrendszer, az anyagcsere folyamatok szabályozásában, óvja a bőrt, illetve véd a nehézfémes negatív hatásaitól.
Túl kevés és túl sok
A szervezetünkben nagyjából 2-3 gramm cink található, főként a csontokban és az izmokban, de emellett ott van a vesékben, a hasnyálmirigyben, a májban, a fogakban, a hajban, a bőrben, sőt még a retinában is. A napi szükséges mennyiség felnőttek számára 15, gyerekeknek pedig 3-10 milligramm. Ha ezt a szervezet nem kapja meg valamilyen forrásból, akkor a következő tünetekkel figyelmeztet:
- gyenge immunrendszer
- gyomor-és bélrendszeri panaszok
- étvágytalanság
- haj-és fejbőrproblémák
- pajzsmirigy betegség
- bőrbetegségek
- krónikus stressz
Fontos tudni, hogy a cink túladagolása ugyanolyan veszélyes lehet, mint a hiánya: előbbi esetben gyomorfájdalom, hányinger, hányás, görcsök jelentkezhetnek. A megengedett mennyiség felső határértéke 40 milligramm naponta, törekedj arra, hogy ezt ne lépd túl.