1-2 szál cigit elszívsz terhesen? Ezt okozod vele

Megdöbbentő dolgokra derült fény, amikkel sok kismama egyáltalán nincs tisztában. Pataki Erika egészségfejlesztő szakemberrel beszélgettünk a várandósság alatti dohányzásról.

"Egy-két szál ciginek ugyanolyan károsító hatása lehet"

2012-ben, amikor bevezették a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, akkor hazánkban jelentősen visszaszorult a káros szenvedély. Jelenleg ezzel kapcsolatban nincsenek naprakész adatok, azonban az általánosságban elmondható, hogy megközelítőleg 27 százalékos romlás tapasztalható, tehát drasztikusan nőtt a dohányzók száma. A témában most Pataki Erika egészségfejlesztő szakembert faggattuk, a dohányzásellenes világnap apropóján (november 21.) aki melepő dolgokat mesélt a várandósság alatti dohányzásról. Ha azt hiszed, hogy eddig szakértője voltál a témának, akkor most rájössz, hogy talán mégsem.

Van, aki a terhesség alatt úgy van vele, hogy leszokott az aktív dohányzásról, de egy-két szál cigaretta belefér, hiszen abból nem lehet nagy baj. Valóban nem?

Egy-két szál ciginek ugyanolyan egészségkárosító hatása lehet, mint annak, ha valaki naponta nyolc cigarettát szív. A környezet részéről sajnos ez elfogadható és viszonylag kevés konfrontációval jár, hiszen a kismama majdnem elhagyta káros szokását, ezért a család szemet huny felette. Sok esetben sajnos még a szülészek és a nőgyógyászok is legyintenek, hogy nem számít, de közben tudjuk, hogy egy-két szál bevallása esetén a valóságban öt-tíz darabról van szó.

Milyen egészségkárosító hatásai lehetnek ennek az egy-két szálnak?

Szögezzük le, hogy a cigarettában nikotin van, ami egy növényi drog. Nincs ezen mit szépíteni. Ezt minden dohányzó tudja és azt is, hogy ez egy idegrendszerre ható méreg. A legnagyobb bajt a kismamák a fogantatás korai szakaszában okozhatják azzal, hogy elszívnak egy-két szál cigit, ugyanis ebben az időszakban fejlődik ki a puha és nagyon szenzitív idegrendszer, ami kap egy plusz effektust a dohányzás által és ehhez még hozzájárulhatnak olyan tényezők is, mint a szennyezett városi levegő vagy, hogy a szomszéd begyújt – hozzáteszem ki tudja, hogy mivel. Nyilván van, amire nincs ráhatásunk, de arra igen, hogy dohányzunk-e. Tehát azok, akik cigiznek a terhesség alatt idegmérget visznek be napi szinten, szisztematikus „munkával”, ami a magzat fejlődő idegrendszerét károsíthatja. Itt már nemcsak a születési súly a probléma, hanem az, hogy az idegrendszer ekkor fejlődik ki, ami 25 éves korig gyakorlatilag állandó változáson megy keresztül.

Miben mutatkozik meg a későbbiekben ez az idegrendszeri probléma?

A gyerek gyakrabban sír, érzékenyebb lesz, tanulási nehézségei akadnak. Nem gondolom, hogy minden dohányzó kismama gyerekének tanulási rendellenességgel bír majd a gyereke, azonban azt is tudjuk, hogy az anyukát érintő stressznek és a további indirekt hatásoknak is nagyon nagy szerepe van ebben a szenzitív időszakban. Van tehát, ami elkerülhetetlen, de a dohányzás az pont nem az a kategória.

"Az e-cigaretta tartalmaz nikotint még akkor is, ha azt írják rá, hogy nem"

Azok között, akik leteszik a cigarettát akadnak olyanok, akik a teljes leszokást az e-cigitől remélik. Sokan ráadásul azt gondolják, hogy ez kevésbé ártalmas. Az utóbbi időben azonban rengeteg rémtörténetet hallhattunk erről például, hogy leállt egy fiatal tüdeje a rendszeres használatól. Milyen hatással van szervezetünkre az e-cigaretta?

Nagyon elkeserítő, hogy a gyártók azt kommunikálják, hogy kevésbé káros, mint a „rendes” cigaretta. A legtöbb ilyen termék tartalmaz egy úgynevezett liquidet, amit a fogyasztók porlasztva szívnak be. Ez szintén tartalmaz nikotint még akkor is, ha azt írják rá, hogy nem. Sajnos pontosan nem lehet tudni, hogy ezenkívül még milyen szintetikus anyagokat tartalmaz, ugyanis nincs még erre egy standardizált e-liquid minőség, így azt sem tudjuk, hogy pontosan milyen hatással van a szervezetre. A másik probléma, hogy az ízesítőanyagok nagyon nagy számban vannak jelen a piacon és fogalmunk sincs róla, hogy ezeknek milyen a kölcsönhatása és, hogy hogyan reagál rá a szervezet. A fatális történeteknél nehéz megmondani, hogy mi történhetett.

Ha egyedül nehezen megy a leszokás, milyen segítséget kaphatnak a kismamák?

A kismamák esetében az elsődleges és legerősebb motivációnak annak kellene lennie, hogy kisbabát várnak és egészséges gyereket szeretnének szülni. Vannak azonban segítő szakemberek, akik lépésről-lépésre, gyógyszeres kezelés nélkül orvosolják a problémát. Ilyen lehet egy viselkedést célzó magatartásterápiás út, ahol végigvesszük azt, hogy milyen kapcsolata van a dohányosnak a cigarettával, a családja, párja dohányzik-e, milyen érzelmi kapcsolódásai vannak, illetve, hogy mivel lehetne helyettesíteni ezt a tevékenységet. A tanácsadás során megnézzük, a dohányzási rituálét, akár szálakra lebontva, hogy mivel helyettesíthető a káros szenvedély. A tanácsadás során gyakran rájönnek, hogy milyen fals gondolataik voltak és, hogy milyen hiedelmekben hittek életük során pl. azok akinek az anyja, nagyanyja is dohányzott állapotosan.

Ezenkívül a programozott leszokás támogatásához telefonos applikációt is használhatunk. A "Gond egy szál se" alkalmazás ingyenesen letölthető és rengeteg hasznos funkcióval bír. Ilyen például a: teszt, tanácssor, egészség- és pénzügyi nyereség kalkulátor és több mint száz tipp a leszokáshoz.

A szakmai szervezetek szerint korlátozásra van szükség.

Fotó: 123RF.com Leadfotó: 123RF.com

Oldalak

Szólj hozzá Te is!