A 29 éves riporter tragikus története, aki élő adásban lett öngyilkos

Súlyos beteg volt.

Christine Chubbuck tragédiája

Christine Chubbuck amerikai riporter, majd műsorvezető volt, aki a WTOG, illetve WXLT-TV televízióadóknál dolgozott Floridában. Neve leginkább hazájában ismert, ám még véletlenül sem a munkássága miatt, hanem azért, mert élő adásban, mindössze 29 évesen öngyilkosságot követett el. Pedig ő nem így akart híres lenni. Tragédiája jóval több, jóval mélyebb, jóval összetettebb, mint egy gyenge ember halála.

Tehetséges és elkötelezett volt

Christine 1944-ben született; két testvére volt, Greg és Tim. Tanulmányait először a Shaker Heights-i Laurel leányiskolában kezdte, majd egy évig az Ohiói Állami Egyetemen, később a Massachusettsi Endicott Egyetemen folytatta, mielőtt diplomát szerzett rádiózás-televíziózás terén a Bostoni Egyetemen 1965-ben. Az iskolák elvégzése után az amerikai ABC tulajdonában lévő WXLT-TV vezetője, Bob Nelson először riporterként alkalmazta, majd később külön műsort is adott neki Suncoast Digest címmel. Hamar kiderült, hogy tehetséges és rendkívül elkötelezett a szakmája iránt; műsora az idők során egyre nézettebb lett, Christine pedig nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy komoly és fontos témákat érintsen. "Intelligens, okos, szellemes volt és nagyon jól írt" - emlékezett rá öccse, Greg Chubbuck.

A bipoláris zavarról

Bár Christine-nek minden lehetőség megadatott ahhoz, hogy magasra jusson, betegsége jócskán megnehezítette a dolgát. Egy korábbi interjújában Greg elmondta, a lány minden valószínűség szerint bipoláris zavarban szenvedett - és nem depresszióban, mint azt a halála utáni évtizedekben hitték.

A Házi Patika szerint a bipoláris zavar kétpólusú, hangulati betegséget jelent. Az egyén életében lehangolt (depressziós) és felhangolt (hipomániás, azaz enyhén mániás, vagy akár súlyosan mániás) epizódok követik egymást. Gyakran évekig csak depressziós időszakok jelentkeznek, míg egyszer megjelenik egy felhangolt, mániás periódus. Fontos megkülönböztetni a "hagyományos" egypólusú depressziótól, melyben csak lehangolt időszakok fordulnak elő, mert attól eltérő terápiás megközelítést igényel. Valószínűleg Christine kezelése is itt csúszott el: Greg azt mondta, bár a szüleik közel 700 ezer fontot költöttek különféle pszichiáterekre, a szakemberek próbálkozásai csak rontottak a lány állapotán, az orvosok ugyanis "általános depressziót" diagnosztizáltak nála.

A bipoláris zavar kialakulásának pontos oka ma még nem ismert, ám abban minden szakember egyetért, hogy nagy eséllyel idézhetik elő negatív életesemények, olyanok, amik például Christine mindennapjaiból sem hiányoztak.

Lapozz, a cikk folytatódik a következő oldalon!

Fotó: youtube.com

Oldalak

Ez a tartalom olyan elemeket is tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek. Ha azt szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A javasolt szűrőprogram ide kattintva elérhető.

Szólj hozzá Te is!