Miért javasolt tavasszal bőrgyógyászhoz fordulni?

A hosszú tél után minden porcikánk már alig várja az első jó időt, hogy végre kimehessünk a szabadba anélkül, hogy állig felöltöznénk. Nem kevésbé igaz ez a bőrünkre is, hiszen a téli időszak a kültakarónkat sok szempontból igénybe veszi. (x)

Tavasszal javulhat bőrünk állapota

Télen mindenkinek, még azoknak is, akiknek nincs is egyéb bőrbetegsége, kiszárad a bőre, gyakran irritálttá válik. Ugyanakkor számos bőrbetegség állapota jellemzően romlik: ezek közül a leggyakoribb az atópiás ekzéma, a pikkelysömör, a pattanásosság. De például a hajas fejbőr és arc szeborreás bőrgyulladása is jellegzetes, télen fokozottan jelentkező probléma.

tavaszi bőrproblémák kezelése előfordulása

Tavasszal, amikor kimegyünk először a szabadba és a nap éri a bőrünket, ezek a betegségek általában spontán javulást mutatnak. Nem érdemes ugyanakkor ezt megvárni, célszerű megfelelő kezeléssel a javulást mielőbb elérni, a természetes nyári javulás ilyenkor tovább javítja, stabilizálja a bőrállapotot.

Bőrbetegségek, amik aktivizálódhatnak

Ugyanakkor számos új veszély leselkedik a bőrünkre: fehér bőrrel a napra kimenve könnyedén leéghetünk. Számos bőrbetegség, például a rozácea vagy egyes autoimmun bőrbetegségek ilyenkor aktivizálódhatnak. Aki pedig sokat tartózkodik a napon, annak bőrén évek múltán a napfény okozta jellegzetes károsodások alakulnak ki. Ezek közül legnagyobb veszélyt a bőrdaganatok jelentenek. A melanoma az emberi szervezet egyik legrosszabb indulatú daganata, melynek biztos gyógyítása mind a mai napig a korai felismerés. Emiatt a rendszeres szűrővizsgálat mindenkinek ajánlott. Különösen azok keressenek fel bőrgyógyászt, akiknek sok anyajegy van a bőrén, de minden újonnan megjelent, vagy régóta meglevő, de változást mutató barna színű vagy akár színtelen elváltozást is mielőbb célszerű megvizsgáltatni.

melanóma tavasszal bőrgyógyászat

Kozmetikai jellegű változások

A napfény okozta változások másik része kozmetikai jellegű, melyek a életkor előre haladtával egyre gyakoribbak. Ezek kezelése a beavatkozás típusától függően, de egész évben lehetséges. Ugyanakkor nyárra mindenki fiatalosabban, egészségesebben szeretne kinézni, így a különböző esztétikai bőrgyógyászati beavatkozásoknak is a tavasz a az egyik fő szezonja: az arc ráncainak, lógásának eltűntetése, a bőrfelszín egyenletesen széppé varázsolása különféle kezelések segítségével ma már minimális beavatkozással lehetséges. A meleg beköszöntével pedig az izzadás is megkezdődik: aki erre nagyon erősen hajlamos, lassan itt az ideje, hogy kezeltetni kezdje.

Lead fotó, fotó: Pexels /Andrea Piacquadio, Sunsetoned/

Oldalak